Jednou z alternativ jsou volně přístupné prameny, nebo pítka v centrech měst. Najdeme je i na Tachovsku.

Jedno takové zřídili před dvěma týdny v Konstantinových Lázních. „Je instalováno na křižovatce ve Starých Lázních. Nechali jsme je vybudovat v souvislosti s novou cyklostezkou," upřesnil Deníku starosta obce Karel Týzl s tím, že další osvěžení mohou poskytnout veřejně přístupné prameny s minerální vodou v lázeňském parku.

Také ve Stříbře jsou nově k dispozici dvě pítka, a to přímo na náměstí. „Na každé straně náměstí, zhruba v polovině, je jedno pítko. Vídám, že jsou využívaná docela hojně, ale také se stává, že lidé u nich blbnou," konstatoval starosta Stříbra Bohuslav Červený.

Stříbrské náměstí vůbec nabízí k osvěžení řadu dalších vodních prvků. „Pro tyto horké dny jsme dokonce zařídili speciální režim u vodních trysek. Ty stříkají vodu v pravidelných intervalech, ale některé z nich jsou teď v horku v provozu téměř bez přestávky, aby se lidé mohli osvěžit," doplnil Červený.

Náměstí rekonstruovali před několika málo lety také v Přimdě. „Na pítko jsme nezapomněli, instalovali jsme je mezi kostelem a kašnou. V provozu je v létě a všiml jsem si, že je využívané poměrně hojně. Stává se často, že si tam cyklisté doplňují svoje lahve," uvedl starosta Přimdy Miloslav Kunt.

Osvěžení u pítka je možné i v Tachově. Jedno pítko bylo vytvořeno v sousedství Rychty ve sportovním areálu. Další možnost k osvěžení a občerstvení poskytuje v Tachově v Knížecí aleji pramen s volně tekoucí minerálkou.

Naopak těžko budete hledat možnost rychlého doplnění tekutin v Plané. „Máme na náměstí kašny, ty ale nejsou přizpůsobeny k tomu, aby se do nich dalo vlézt a osvěžit se v nich. Nemáme ve městě ani žádný pramen s tekoucí pitnou vodou. Ten pod Svatou Annou už je léta nefunkční," informovala starostka Plané Martina Němečková.