„Mám trochu obavy, jestli se nebude prohibice za chvíli vztahovat také na palírny," vyjádřil se pěstitel, který si nepřál být jmenován, ale jehož jméno je redakci známo.

Výroba destilátů v certifikovaných pálenicích zatím zakázána nebyla. „Letos už se sběrem ovoce končíme, protože máme sklady plné a kapacitně bychom nezvládli vyprodukovat větší množství kořalky," řekl Deníku provozovatel palírny v Kurojedech Dušan Hovězák. Provozovna se svou produkcí ještě nezačala, protože musí ovoce nechat nakvasit a tento proces nějakou dobu trvá. „Pálit začneme až někdy v půlce listopadu, ale záleží na počasí. Pokud bude velká zima, tak se doba kvašení protáhne."

To, že pálenice jsou pro spotřebitele nyní jedinou možností, jak přijít legálně k alkoholu a ještě mít jistotu, že bude kvalitní, může bát možností pro zvýšení tržeb. „U nás se to nijak neprojeví, protože jsme poměrně malá palírna, která vyprodukuje dva tisíce litrů alkoholu, ale pro větší palírny je to asi plus. V podstatě jsme ani nezaregistrovali větší zájem ze strany lidí," řekl Hovězák.

V letošním roce také pálení nahrává fakt, že se urodilo velké množství ovoce. „Máme zde k vypálení švestky, hrušky a jablka, v podstatě běžné ovoce, kterého je opravdu oproti minulým ročníkům velké množství," dodal výrobce.

Palírny zatím nemusejí mít strach, že by přišlo omezení i na ně. „Bylo dohodnuto, že se na pěstitelské stanice tento zákaz vztahovat nebude," uvedla Deníku pracovnice krajské hygienické stanice Jana Hejdová.

„Když si lidé přinesou své vlastní ovoce a nechají si ho odborně na příslušném místě vypálit, není v tom žádný problém. Nesmí samozřejmě tento vypálený alkohol dále distribuovat. Když ho využijí jen k vlastní potřebě, je vše v naprostém pořádku. Zatím se ani neuvažuje o tom, že by měl přijít na tuto činnost nějaký zákaz," dodala Hejdová.

Lukáš Hilpert