Sešla se šestice starých horníků. "Vzpomínky staré minimálně 50 let jsou možná dnes již historickým mementem. Kdo si ze současných obyvatel města uvědomí, že se tady těžila olověná ruda a tito pánové jsou takříkajíc živými legendami," okomentoval organizátor setkání. Dodal, že nejstaršímu účastníku posezení je letos 90 let, na šachty nastoupil v roce 1951. "Jeden z nich dělal štajgra, druzí dva se hornickému řemeslu vyučili v Příbrami a ve Zbůchu. U dvou z nich to bylo pokračování rodinné tradice, kdy jejich otcové či dědové na stříbrských šachtách pracovali v minulosti."

Jak Neuberger dále sdělil, všichni se shodli, že to byla těžká, ale i zajímavá práce, občas s velkým štěstím, které k ní patří. "Dovedli si slušně vydělat, jeden z nich posléze pracoval na uranových dolech v Zadním Chodově. Nejhlasitější z nich byl ten nejstarší, asi nejvíce si pamatuje ten nejmladší. Ale celkově mohu z poslechu jejich rozhovorů nabýt jednoznačného dojmu, že si pamatují, a když ne, tak dají hlavy dohromady a nakonec si vzpomenou," popsal s úsměvem místopředseda spolku.

Ilustrační foto
Prak sezonu v klubu Panteon nezahájí

Při posezení nezůstalo jen u hornictví, ale probírala se různá stará rodinná tajemství. "Vůbec se jim nechtělo domů, nakonec jsem musel slíbit další setkání. Hornické historky budou určitě součástí kapitoly vzpomínek stříbrských horníků v další mé připravované publikaci. Ti, kdo budou váhat s vánočním dárkem, mají možnost pořídit další titul o stříbrském hornictví, v pořadí již třináctý, který vyjde v říjnu," dodal Neuberger.