Výstava bude nainstalována v tamním muzeu a ponese název Kouzlo českého parfémového a bižuterního skla. K vidění bude od června po dobu tří měsíců.
Autorka a sběratelka má lásku ke sklu v genech. „Mám sklo ráda, je to hmota, ve které najdete všechny živly. Zem, oheň, vodu a vzduch. Je to hmota plná energie. Hmota, která teče a pak tuhne do krásy. Sklo, jako takové je pro mě silnou genetickou zátěží. Dědeček byl sklář, a to podpořilo mou zálibu."

Na parfémové sklo se specializuje, jak sama říká, protože má ráda květiny. „A když si dáte k sobě sklo a květinu, vůně je víc než jasná."

I když parfémové sklo sbírá řadu let, v domovském Stříbře poprvé vystavovala předloni. „Původně výstava měla být dříve, ale sled událostí, který se stal u nás v rodině, to nedovolil. O to víc jsem do výstavy vstupovala s přesvědčením, že výstava se musí povést, protože byla věnována mému manželovi, který mě v mé činnosti velmi morálně podporoval a věřil, že výstava bude právě zde v muzeu, které jsme měli oba velmi rádi."

Podobně jako ve Stříbře, či v Plzni, chystá Štollová v Blovicích ukázky zajímavostí, kuriozit a unikátů ze své sbírky. Ale nejen to. Něco bude mít dokonce výstavní premiéru. „Hlavními exponáty bude české parfémové sklo, doplněno dekoracemi staré české bižuterie. Jako bonbónek tu najdou návštěvníci korálkové kabelky, vitrinu věnovanou úžasným jabloneckým knoflíkům, najdou tu staré secesní manikůry, ale třeba i vitrina věnovaná štrasovému šperku. To vše se také nachází u mě ve sbírce, ale ještě nebylo vystaveno. Nesmím zapomenout na uranové sklo. Výstava je zaměřena na ženy, takže dobové oblečení, klobouky, kabelky, pudřenky, šperky a jiné dámské propriety tu budou tvořit nostalgická zákoutí."

Po Blovicích přijde na řadu prezentace parfémového skla v Plzni. Výstava se uskuteční ve Studijní a vědecké knihovně města Plzně na podzim. Podle Štollové se bude jednat o druhou část prezentace, která byla v knihovně loni. Tentokráte ovšem sběratelka představí především parfémy, které se vyráběly na českém území kdysi až po současnost.

Unikátní sbírka by se měla opět představit také na území tachovského okresu, a to v příštím roce, kdy se chystají dokonce dvě výstavy – jedna v Černošíně a druhá ve Stříbře.

Parfémové sklo je podle Štollové v současnosti sběratelským fenoménem. „Je to produkt, který má sběratele po celém světě, hlavně v USA a německy mluvících zemích. U nás jsou sběratelé starých skel a do toho se řadí i parfémové sklo, ale ve spojení, které mám já, to znamená staré parfémové české sklo. Parfémy kosmetických firem, které působily na našem území s propojením do současnosti najdete asi u sběratelů hodně málo. Osobně vím o dvou dámách, které se tomu věnují."

České parfémové sklo má světě dobrý zvuk, jeho sběratelé se nenacházejí jen v tuzemsku, ale i v zahraničí. „Jsem ve spojení se sběrateli v Londýně, USA, dokonce i v Emirátech. Oni sběratelé jsou většinou fajn lidi, kteří si předávají informace, tipy a dokáží celé hodiny komunikovat ohledně sbíraného. Přátelství se tím společným koníčkem utužuje," míní Štollová, která pomáhá lidem v zahraničí s určením některých flakónů, případně posílá fotografie skláren, ze které flakóny jsou. „To jsou prostě věci, které ke sběratelství patří a nedocenitelné, protože ne každý se může rozjet sem do Čech a projít staré sklárny."

Martina Sihelská