Geologický park se ale rozprostírá na území celého tachovského okresu a patří k němu i okolí městečka Úterý.

Certifikát národního geoparku udělilo ministerstvo životního prostředí teprve nedávno, předcházelo tomu ale několik let příprav. „Národní geopark vznikl zásluhou sedmnácti zakladatelů, mezi nimiž jsou obce, neziskové organizace i jednotlivci. Jmenovitě si připomenutí zaslouží určitě Jiří Hlávka, který byl takovým otcem myšlenky, bohužel předčasně zemřel a udělení titulu národní geopark se nedožil," uvedl ředitel společnosti GeoLoci Jan Florian.

Úterní zahájení první turistické sezony na území geoparku se odehrálo v prostorách Městského muzea ve Stříbře a bylo odstartováno slavnostním přípitkem a salvou z pušek stříbrských ostrostřelců. Právě Stříbro a jeho okolí patří z geologického hlediska k nejzajímavějším oblastem parku. Iniciátoři myšlenky si od vzniku národního geoparku slibují více turistů. „Dalším cíle je dát Tachovsku typickou tvář v oblasti turistického ruchu a také ukázat zdejším lidem, co tady vlastně mají, čím se může tento kraj plným právem pochlubit," uvedl Florian.

Podobný geopark funguje už několik let v sousedním Bavorsku. „Z dosavadních zkušeností vyplývá, že lidé se o území geoparku více zajímají, jsou schopni jezdit za akcemi, které se zde pořádají, i stovky kilometrů a určitě vzrostl i počet turistů," vyjádřil se ředitel bavorského geoparku Andreas Peterek.

Turisty i místní obyvatele bude správa geoparku lákat na již existující atraktivity, jako jsou hornické skanzeny, naučné stezky a podobné památky. Prezentovat bude přírodně zajímavé lokality, budovat tzv. mp3 stezky (kde turista získá informace přes mp3 a mobilem), budou se vydávat průvodce a připravuje se prezentace různými formami.