„Na Starém Mohelnu, v lese pod Dylení, je skála, na které je divná kovová schránka s otvory. Jakoby na uzamčení a vhození snad mincí. Kov je asi z dobrého materiálu, podle pamětníků zde ta schránka byla už počátkem padesátých let minulého století," uvedl doslova s osobním dotazem: „Nevíš, co by to mohlo být?"

Zprávu rozeslal František Soukup dále a přišlo několik odpovědí. „Údajně se takové schránky zanechávaly u kostelů, kapliček nebo křížků. Když chodili poutníci, tak tam mohli dávat peníze. Toto vysvětlení se mi zdá jako nejjednodušší a pravděpodobné a logické, " řekl Soukup. Ozval se také František Senft s uvedením, že schránka může pocházet už z roku 1935. „On umí odhadovat dobře stáří věcí. Podle něj by schránka mohla sloužit k ukládání mincí při pašování Cukerínu. Ten, kdo to chtěl, složil peníze do schránky a mohl si vyzvednout ukrytý pytel se zbožím," popsal další možnost Soukup.

Jaká byla skutečná funkce schránek? Názory, fakta i svědectví čtenářů Tachovského deníku uvítáme na redakční adrese nebo na e-mailu antonin.hribal@denik.cz