„Zákon zatím sice není potvrzen judikaturou, ale některé jeho pasáže už pediatry děsí,“ připouští ředitel Polikliniky Tachov a dětský lékař František Barták. „Mimo jiné se v něm uvádí, že v případě zákroku proti vůli dítěte, by o tomto jednání měl být sepsán záznam.“

V praxi by to znamenalo téměř paradoxní situaci. Málokteré malé dítě se dá očkovat dobrovolně.  Lékař tedy při aplikaci injekce bude jednat proti vůli dítěte tím, že si ho přidrží. V den, kdy očkuje několik dětí, a to jistě není nic výjimečného,  polovinu pracovní doby bude věnovat psaní zpráv.

Pediatři léčí i mládež do věku devatenácti let.  Této věkové skupiny se týká i další připravovaná změna.  „U mládeže starší patnácti let budeme k zákroku vyžadovat nejen souhlas rodiče jako dosud, ale bude s ním muset souhlasit případně nesouhlasit také pacient,“ řekl lékař.

„Jak to bude skutečně v každodenní praxi vypadat si zatím neumím dost dobře představit. Nějak se s tím budeme muset vyrovnat,“ posteskl si pediatr František Barták.