Pokud chtějí pendleři dál pracovat v zahraničí, musí si tam zajistit ubytování. Čas na to mají do čtvrtka. Vláda jim doporučuje, aby s tím počítali na tři týdny. Po návratu ale budou v karanténě. Před jejím uplynutím pendleři zpět za hranice nemohou.

Na to, že dojíždění přeshraničních pracovníků představuje riziko, upozorňovaly v minulých dnech příhraniční kraje. A vláda jim včerejším rozhodnutím vyšla vstříc.

Doslova se sbalenými kufry sledovala verdikt Marcela Rak z Kdyňska. Ta pracuje už 26 let v Německu, denně dojíždí až do Chamu. Aby nepřišla o práci, je připravena se do Německa na určitý čas i odstěhovat.

„Dlouhodobě bych v Německu bydlet nechtěla, ale zřejmě mi nic jiného nezbývá. Mám tam už zajištěné bydlení.“ Je si jistá, že za hranicemi zůstane tak dlouho, jak bude potřeba. „Mám tam lékaře, zubaře a další. Platím si tam zdravotní pojištění, sociální pojištění. Kdybych vše kvůli podpoře v Čechách přerušila, zpřetrhala bych dlouhodobě budované vztahy a jistoty a musela bych začínat znovu od začátku,“ pokračuje Marcela.

Odběrové místo na testy koronaviru ve Fakultní nemocnici Plzeň na Borech
FN Plzeň zahájila  provoz druhého odběrového místa na vyšetření COVID-19

Pendlerkou, která má koncem týdne po čtrnácti dnech volna začít opět jezdit do práce do Německa, je Veronika Hrečínová ze Sušice. Nyní počítá s tím, že přijde o práci. „Pokud je to ale potřeba kvůli viru, nedá se nic dělat než to respektovat. Každopádně pokud uzavřou hranice, zvýší daně a ostatní poplatky nesníží, stanou se z nás všech obyvatel zajatci této země. S třemi pracemi, abychom se uživili,“ řekla Hrečínová.

O tom, že by zůstala bydlet v Německu, ale kvůli rodině neuvažuje. „Spíše přemýšlím jak a kde případně ušetřit takové kroky už činíme nyní,“ uvedla Sušičanka a také informovala o tom, že její známá už dostala v Německu výpověď, protože některé hotely ukončují Čechům smlouvy.

Stejně tak neplánuje bydlet dočasně v Německu ani manžel Hany Gobyové z Dlouhé Vsi. „Nikdo neví, na jak dlouho by to bylo nutné, a bylo by to velmi náročné jak pro ně, tak i pro ženy s dětmi, které zůstanou v České republice,“ řekla Gobyová.

Už nyní ale na sociálních sítích nabízí pomoc řada dobrovolníků. „Kamarádi pendleři, pokud zůstanete za hranicemi a vaše rodina bude potřebovat pomoc, ozvěte se,“ píše třeba Michal z Klatov.

Zásilka s ochrannými pomůckami pro zdravotníky
Ochranné pomůcky pro zdravotníky převzal Plzeňský kraj