„Dlouhá léta shromažďujeme veškeré peníze, které se vyberou v kostele při bohoslužbách, nebo které přijdou darem od věřících. Vždy po bohoslužbě jsme vše sečetli, zapsali, peníze se odevzdávaly farářovi a ten je dával na účet," popsal Filipčík. „Kdysi jsme se s farářem domluvili, že se za to kostel nechá vymalovat. Teď to najednou nejde, peníze prý nejsou," svěřil se kostelník Deníku.

Podle Lydie Filipčíkové, která manželovi v kostele pomáhá, by mělo na účtu být řádově několik set tisíc. „Poslední výpis jsme ale viděli v roce 2009," uvedla.

Minulý týden chtěli Filipčíkovi zjistit, jestli už by bylo možné kostel vymalovat. „Rádi bychom se v našem věku dočkali, až budeme mít kostel vymalovaný. Zeptali jsme se pana faráře Hájka, jestli je na to dostatek peněz, ale ten nám odpověděl, že s dotacemi je to špatné. Upozornili jsme jej na peníze ze sbírky, ale řekl nám, že na účtu nic není, že prý biskupství za to koupilo pozemky," uvedla rozhořčeně Filipčíková.

Požádali jsme o vysvětlení stříbrského faráře Jiřího Hájka, který má černošínskou farnost ve své správě. „Já se k této záležitosti nebudu vyjadřovat," řekl Hájek Deníku.

Na otázku, na co se tedy peníze shromážděné černošínskými věřícími použijí, uvedl: „Ale to nebyly jejich peníze, ty byly církve."

Plzeňské biskupství bylo informací o ztracených penězích překvapeno. Po našem upozornění záležitost prošetřuje. „Hovořila jsem o tom s otcem biskupem a ten se vyjádřil, že ho tato informace překvapuje a že je třeba ji řádně prošetřit. Poté se vyjádříme více," sdělila Deníku mluvčí Alena Ouředníková.

Situaci sleduje také černošínská radnice. „Zatím nemůžeme nijak zasahovat, ale mrzí nás to a překvapuje. Protože peníze střádali obyvatelé Černošína, měly by tyto prostředky morálně zůstat tady," uvedl starosta Jan Grigar.