„Pepa je úžasně cílevědomý, pracovitý a šikovný kluk," říká o svém svěřenci Radka Řasová. „Sám se naučil brnkat na piáno koledu, kterou zahrál vloni obecenstvu při Mikulášské besídce v domově. Já jsem jen poznamenala, že Pepovo velké vánoční přání je, aby se mohl učit hrát na klavír. A 5. ledna už jsme jeli do Základní umělecké školy do Tachova na první hodinu klavíru,"popsala vedoucí výchovného oddělení.

Na Mikulášské besídce totiž byli přítomni starosta Tachova Ladislav Macák a ředitelka ZUŠ Jana Válová. A ti dva se shodli na tom, že přání se mají plnit především o Vánocích. Starosta Pepovi hodiny výuky hry na klavír zafinancoval, ředitelka se dohodla s učitelkou Radkou Královou. Ta byla ochotna se nového žáka, jehož možnosti vzdělávání jsou vinou nemocí značně omezené, na zkoušku ujmout. Překvapil, a nejen ji.

„Pepa je úžasný. Je na něm vidět, jak moc ho hraní na klavír baví. Občas má mírné problémy s technikou, všechno ale dožene obrovskou pílí, houževnatostí a nadšením. Jeho výkon je plně srovnatelný s tím, co se za stejnou dobu naučili ostatní žáci školy, v mnohém je dokonce předčí," je s Pepovým přístupem k výuce spokojena jeho učitelka klavíru.

Podařilo se vyřešit i dojíždění. Z milířského domova jezdí na nákupy do Tachova. Jednou v týdnu nasedne do auta i Pepa a vychovatelka, než ostatní nakoupí, on absolvuje svoji hodinu ve škole.

Více si přečtete v tištěném vydání pátečního Tachovského deníku