Takže jestli se vám v poslední době zdá, že se na nákupy a k lékaři vydáváte autem po poli, tak se pěkně mýlíte. Není to rozorané pole, ale naše silnice druhé a třetí třídy. Některé silnice jsou v hrozném stavu právě kvůli letošní zimě, některé silnice jsou však v katastrofálním stavu několik let.

„Současně je poškozeno velké množství silnic. S opravami začneme hned, jak to bude možné," uvedl Deníku Miroslav Sedláček ze Správy a údržby silnic Stříbro.

„Na Tachovsku jsou dva nejhorší úseky. Silnice z Pernolce na Tachov se bude letos opravovat a bude financována z peněz Evropské unie. Termín opravy není zatím stanoven. Silnice z Tachova na Chodský Újezd se opraví pouze vyplněním děr. Práce na silnici bude provedena až bude lepší počasí," dodal Sedláček.

Na většinu poškozených a narušených komunikací upozorní řidiče dopravní značka. A dopravní značky signalizují, ať řidič sníží rychlost, nebo upozorní na nerovnosti na vozovce. Pokud se tedy řidič nepřizpůsobí stavu vozovky, je těžké se někde dovolat o náhradu škody. Pokud poškozený úsek nebude opatřen dopravní značkou a řidič si automobil poškodí, škodu by měl vyfotit, na místo přivolat policii a správce komunikace.

Také některé silnice uvnitř obcí považuje Václav Zimák z Chodové Plané za značně poničené.

„Tady je ta zima vytloukla docela hodně. Například část plánského náměstí je dost špatná, ale mají to letos opravovat, tak uvidíme. Podobně děravá je i Zahradní ulice v Plané," sdělil Deníku řidič.

Při cestě z Tachova do Přimdy musí Libor Marek doslova kličkovat mezi výmoly. „Za Pernolcem a dál je silnice úplně zničená, samá díra," řekl. „Doufám, že to brzo opraví. Daně platím a svého auta si vážím. Někdy se nestihnu vyhnout díře, pak tam s autem najedu a nechci si ho ničit," dodal Marek z Přimdy.

Díry a výmoly na povrchu vozovky způsobuje podloží, životnost komunikace a hlavně přetěžování. Naše komunikace jsou velkým způsobem přetěžovány hlavně velkými auty na přepravu dřeva. Díry se dají opravit v případě, že bude vozovka ohřátá, musí mít 5 – 6 °C a musí být suchá. Bohužel se v tomto počasí nedá nic dělat a opravy musí počkat, a tak musí všichni řidiči jezdit opatrně.

Gabriela Jägerová