Pavel Dvorecký z Tachova nedá na pivo dopustit. Mezi jeho nejoblíbenější patří zlatavý mok vyrobený v rodinném pivovaru v Chodové Plané. „Má říznou chuť a nádhernou barvu. Nedám na něj dopustit,“ oceňuje Tachovan výtvor chodovoplánských sládků.

„Úpně nejlíp se jím zapíjí kachna, knedlík a zelí. Stejného názoru je i moje rodina. Chodovar získal ochrannou známku právem,“ dodává. Ochrannou známku Evropské unie získal Chodovar především za význam staleté tradice výroby piva, unikátnost skalních sklepení a místních přrodních zdrojů vody v oblasti Českého lesa. „Pro mne je to nejen známka pro naše pivo, ale také ocenění významu celého kraje z pivovarského pohledu. Ochranná známka naše výrobky staví na rovinu třeba vedle parmské šunky nebo vína z kraje Champagne,“ potěšilo ocenění vrchního sládka Josefa Plevku.

Oblibě se těší také zlatavý mok vyráběný v novém pivovaru ve StříbřeURybiček. „Já sice nejsem pivař, ale zdejší pivo mi opravdu chutná,“ říká Jiří Klusák ze Stříbra. Však také stříbrský pivovar získal ocenění ve Zvíkově, kde se o víkendu konala Jarní soutěž českých sládků, kde v kategorii světlá výčepní piva získal desetistupňový Stříbrňák první místo. Pozadu nezůstala ani dvanáctka Argent, která v kategorii 12% světlé ležáky získala 2. místo. „Moje dušička sice tiše doufala alespoň v malý úspěch, ale hned dvě ocenění na zlaté a stříbrné pozici jsem opravdu nečekal,“ potěšilo sládka stříbrského pivovaru Petra Hálu. Jak vidno, regionální pivo je na neustálém vzestupu.

„Je dobré, že Chodovka a Stříbro dohánějí další proslulé značky. V mnohém je i převyšují,“ podotkl Stanislav Říha ze Stříbra. Statistiky, které prozrazují, že Češi drží světový primát v konzumaci piva, obyvatele Tachovska příliš nepřekvapují. „Je to přece národní nápoj. Já osobně si lepší uhašení žízně vůbec nedovedu představit,“ směje Jaroslav Zíka z Tachova.

Také mezi zástupkyněmi něžného pohlaví má zlatavý mok své pevné místo. „U piva je skvělá zábava. Člověk se u něj uvolní a hned jdou všechny starosti stranou. Alespoň u mne to tak funguje. Zejména po druhém půllitru,“ prozradila na sebe s úsměvem Jarmila Dvořáková z Plané. Pivaři jdou v hodnocení ještě dál. „Kdo nepije české pivo, není Čech. Lepší mok ve světě nenajdete,“ tvrdí Miroslav Novotný ze Stříbra.