Provoz pivovaru bude slavnostně zahájen 27. října. Slavnostní akce se na stříbrském náměstí zúčastní také baviči Petr Novotný a František Ringo Čech. „Zároveň budou vyhlášena jména výherců, kteří se zapojili do soutěže o nejideálnější názvy piva,“ informoval nás David Ryba, stavitel pivovaru. Každý z výherců obdrží poukaz na padesát piv, přičemž ochutnávka zlatavého moku je samozřejmostí. „Sklep nového pivovaru je uzpůsoben na zrání až 20 tisíců litrů piva.

To se bude vařit pouze z českých přírodních surovin – žateckého chmele a českého ječmeného a pšeničného sladu. V našem pivovaru se nebudou používat žádné koncentráty ani stabilátory,“ řeklnámRyba. Majitel sice přímo recept neprozradil, ale osvětlil nám, co k čemu slouží.

„Pivo se z varny dostane do spilky, kde musí sedm dní kvasit. Pak se přečerpá do ležáckých tanků, kde musí zrát. Například dvanáctistupňové pivo takto zraje padesát dní při teplotě + 3° Celsia. Každý tank má své řízení teploty, protože se připravuje několik druhů piv,“ vysvětlil nám David Ryba. Správně uleželé pivo jde z tanku rovnou na čep. Co se cen piva týče, výroba půl litru včetně surovin a enrgie i daně je odhadována kolem čtrnácti korun.

„V restauraci pivovaru by se měla pohybovat mezi sedmnácti až dvaadvaceti korunami. Záleží samozřejmě na druhu piva,“ připomněl majitel pivovaru.