Ta přinese kromě dlouhé životnosti i dobré zvukové a izolační vlastnosti. Oproti staré hale bude mít i svůj zdroj vytápění. „Pokud nenastanou komplikace, mohou se sportovci a děti na novou halu těšit již letos na podzim. Pořizovací náklady by pak neměly přesáhnout pět milionů korun,“ řekla Deníku starostka Plané Martina Němečková.

Problémy se stávající sportovní halou se plánským zastupitelům vracely téměř jako bumerang už několik let. Její uživatele trápilo převážně nedostatečné vytápění ale i problémy spojené s koncem životnosti sportovní haly. Málokteré veřejné jednání zastupitelstva se tak obešlo bez této tématiky. „Současná hala je na hranici životnosti a proto jsme se na posledním veřejném jednání zastupitelstva dohodli, že poptáme novou dvouplášťovou nafukovací halu, která nahradí tu současnou, z mnoha hledisek již nevyhovujících,“ vysvětlila Martina Němečková.

Současná jednoplášťová sportovní nafukovací hala byla za valskou školou v Plané postavena před více než deseti lety. První větší problém se vyskytl už o čtyři roky později, kdy hala v důsledku velkého větru spadla. Důvodem byl tehdy výpadek elektrického proudu a nenaskočení záložního agregátu. Už tehdy někteří zastupitelé poukazovali na neodbornou montáž haly při její stavbě a navrhovali nové řešení.

„Po dohodě se zastupiteli jsme se rozhodli ještě téhož roku halu znovu postavit. Pojišťovna po události vyplatila pojistné plnění, nové překrytí haly tedy šlo z těchto peněz. Po celou dobu byla a stále je využívána žáky školy a v odpoledních a večerních hodinách i veřejností. V poslední době jsme však stále častěji řešili problémy s jejím vytápěním, na konci své životnosti jsou navíc i sportovní povrchy v ní. Děti ale i veřejnost si bezesporu zaslouží kryté sportoviště, z tohoto důvodu zastupitelé rozhodli o přestavbě stávající nafukovací haly,“ doplnila starostka Plané a dodala, že na trhu je v současné době velký výběr nejrůznějších typů těchto hal a sportovních povrchů.

„Vzhledem k tomu, že halu necháváme stát celoročně, rozhodlo zastupitelstvo poptat dvouplášťovou nafukovací halu z polyuretanovou sportovní podlahou. Hala bude zhotovená z dvojitého izolačního pláště, který mezi plášti vytváří vzdušný prostor kam se z agregátu vhání vzduch,“ doplnila Němečková.

Životnost nové sportovní nafukovací haly její výrobce udává až pětadvacet let, její přínos by měl tkvět i ve speciální zvukové izolaci tvořené vzduchovým polštářem. Dvouplášťový povrch vyplněný vzduchem by tak měl přinést prostor v hale bez ozvěn a zvuk zevnitř haly se nebude přenášet do okolí. Další výhoda má spočívat v tepelné izolaci a úspoře vytápění až o čtyřicet procent oproti současnému řešení. „Za výhodu považujeme i to, že nová hala již nebude napojena vytápěním na současnou kotelnu základní školy, bude mít samostatnou vytápěcí jednotku,“ uzavřela starostka.

Rekonstruované zadní nádvoří tachovského zámku se stalo oblíbeným místem pro čerstvé novomanžele, kteří využívají zdejší romantické zákoutí k pořízení svatebních fotografií.
Přední i zadní nádvoří zámku jsou hotová