První v řadě bylo minulý týden povídání o Kosím potoce. Miroslav Trégler popisoval vodní tok i jeho okolí od pramenu k soutoku se Mží.

Začal doslova detektivní otázkou, kde Kosí potok vlastně pramení. Podle zjištění je to ve výšce 860 metrů nad mořem asi půl kilometru jižně od vrchu Dyleň. „Podle Kosího potoka se také nazývají další místa, jako jsou osady a přírodní park," uvedl Trégler a pokračoval, zda je správný název Kosí nebo Kosový. „Starousedlíci ho jmenovali Kosí, podle slova kosa. Také se mu ale říkalo Vonše, Rybný nebo dokonce Michalšperský, podle Michalových Hor, kudy protéká."

Poprvé, když Kosí potok opustí les tak vtéká do vsi Háj. „Zde je široko daleko jediné krasové území. Dokonce je zde i krasový ponor. Dále potok pokračuje směrem ke Staré Vodě a tady zase bylo poslední známé tokaniště tetřívka na Mariánskolázeňsku."

Jako nejstrašidelnější úsek Kosího potoka považuje, přednášející a autor několika knih o přírodě, místo za Velkou Hleďsebí, kde je množství černých skládek a vše je zarostlé invazivním bolševníkem.

Na Tachovsku potok protéká Dolním Kramolínem. „Zde je kamenný obloukový most z devatenáctého století, jde o zajímavou památku," popsal dále autor přednášky. Opodál je poblíž potoka významná minerálka Ilsano. Voda je jímána z třicet metrů hlubokého vrtu a pak tři kilometry putuje v potrubí do rodinného pivovaru Chodovar.

Kolem Lazurového vrchu se vodní tok lomí. „Na vrcholu byla spolehlivě dokázána existence středověkého hradu teprve v roce 1980. Jmenoval se Michalšperk či Výškovský hrad."

Charakteristickým znakem Kosího potoka je přítomnost množství minerálních pramenů a obřích smrků.

Po přednášce chce plánské kulturní středisko pozvat zájemce do přírody. „Miroslav Trégler by nás vzal do okolí Plané na prohlídku zajímavých míst. Následovat budou dvě další přednášky. Bude-li zájem ze strany veřejnosti, budeme i v cyklu pokračovat," řekla ředitelka Městského kulturního střediska v Plané Milena Nová.

O termínech vycházek a přednášek budeme informovat.