„Ano, letos šlo o poslední ročník Plánské padesátky. Na start padesátikilometrové trasy se postavilo vždy jen několik málo účastníků a příprava tak dlouhé tratě je náročná. Proto jsme se rozhodli, že takové dlouhé pochody už organizovat nebudeme, a tak nemá cenu, aby se akce jmenovala Padesátka,“ řekl Deníku za pořadatele Karel Kašpar. Dodal, že tradici jarních pochodů v Plané ale zachovat chtějí. „Jestli bude na jaře nějaký pochod, tak ale už neponese název Padesátka.“

Padesátikilometrová trať ani letos už nebyla. Nejdelší trasa měřila 42 kilometrů přihlásilo se na ní 23 turistů. Celkem se na organizaci podílelo dvacet organizátorů.

Nejvíce lidí navštívilo 12. ročník jarní akce, kdy se tehdy na start postavilo celkem 2206 lidí. Organizátoři mají také sečteno, kolik lidí se Plánské padesátky účastnilo celkem za všechny ročníky. Bylo jich 65 509 zapsaných turistů.

Nové informační tabule přibližují trasy pochodů smrti i utrpení vězňů
Nové informační tabule přibližují trasy pochodů smrti i utrpení vězňů

První ročník se konal 19. května roku 1973 s účastí 171 turistů. Na tehdejší sobotní dálkový pochod zval ručně kreslený plakát. Byly připraveny dvě trasy. Dvacet pět a padesát kilometrů dlouhé.

„Tento první ročník se startoval zevnitř kašny na náměstí v Plané,“ řekl už dříve zakladatel dálkového pochodu Karel Kašpar. „V té době byly všechny kašny v Plané zasypané, nebyly funkční, tak jsme tam stáli do pasu a lidi na nás nemohli,“ usmíval se.

Plánskou padesátku chodí nejen místní. Nadpoloviční většinu tvoří lidé z okolí i ze vzdálených krajů. „Jezdili sem i turisté z bývalé NDR. Taky pohraničníci, co zde sloužili, se za čas vraceli, aby si prošli nějakou trasu při pochodu. Ti nám i vařili na prvních ročnících čaj, který jsme dávali účastníkům na kontrolách. Od toho jsme ale časem ustoupili.“

Organizátoři věří, že i příští rok se půjde jarní pochod v okolí Plané, ponese ovšem už jiný název.