Přírodní koupaliště v Plané zahájilo letní sezonu a láká hned na několik novinek. „V letošním roce čeká návštěvníky překvapení v podobě nově zrekonstruovaného altánu s bufetem, tanečním parketem a pódiem,“ řekla Tachovskému deníku starostka města Planá Martina Němečková a doplnila že už v předchozích letech město do koupaliště investovalo prostředky na vybudování potřebného zázemí. „V loňském roce byla vybudována nová sociální zařízení zahrnující oddělené toalety, umývárny, sprchy, ale například také toalety pro invalidy. Udělali jsme samostatnou převlékárnu pro maminky s batolaty a oddělené převlékací kabinky. Rok před tím jsme vybudovali brouzdaliště s vodními prvky.“

Plánské koupaliště je přírodní areál s rozlohou přes tři hektary, vodní plocha má rozlohu přibližně jeden hektar a voda je do ní přes několik pískovcových filtrů napouštěna z vlastních podzemních sběrných studní. Další vodní plochu s brouzdalištěm a dětskými atrakcemi vybudovali plánští před dvěma lety pro malé děti. Voda je zde pitná, její čistotu pravidelně kontroluje Hygienická stanice v Plzni.

Rozsáhlý areál koupaliště ale může plnit i další funkci, a tou jsou kulturní akce, festivaly, diskotéky nebo třeba letní kino. To si uvědomují i plánští představitelé a proto se snaží do objektu přilákat i kroky návštěvníků, vyhledávající podobné akce.

V brzké době se tak plánské koupaliště promění v letní kino a během sezony zde diváci uvidí hned pět filmů. „První se chystá už na pátek 30. června a promítat budeme českou komedii Špunti na vodě. Půjde zpravidla o české filmy s komediálním nádechem, které k letní atmosféře neodmyslitelně patří,“ uvedl spoluorganizátor akce Martin Mahdal.

Diváci budou moct při sledování filmu využít posezení na dřevěném terasovitém schodišti čerstvě zrekonstruovaného altánu. „K dispozici máme také židle a skalní fandové venkovní projekce si mohou přinést i vlastní spacáky nebo deky. Za nepříznivého počasí pak budeme promítat v altánu,“ doplnil Mahdal. Pro tuto příležitost byl zakoupený i nový projektor s vysokou svítivostí pomocí kterého filmy promítnou na rozměrné plátno, které za pomoci vysokozdvižné plošiny instalovaly Plánské služby.

Součástí letního kina bude také malé občerstvení, kde organizátoři nabídnou plánský popcorn a výčep nápojů téměř na dosah ruky.

ŠKOLÁCI SE PŘI POZVÁNÍ na vernisáž setkali s Mons. Tomášem Holubem a zavítali i do Mariánské Týnice.
FOTO: Školáci vystaví obrazy baroka v pařížské centrále UNESCO