Vzniká tam totiž víceúčelový veřejný prostor, který má sloužit jako místo setkávání a zároveň učebna v přírodě. „V parčíku před školou bylo před dvěma roky nutné pokácet vzrostlé smrky, které už byly ve špatném stavu. Město se tedy muselo rozhodnout, co s prostranstvím bude dál," řekl Deníku místostarosta Pavel Nutil.

Radnice tedy navázala spolupráci s plánskou rodačkou, architektkou Barborou Mikitovou, která spolu se svým kolegou vypracovala studii budoucí podoby parčíku. „Konzultovali jsme tuto studii i s vedením školy a rozhodli se, že projekt uskutečníme," dodal místostarosta.

Ze tří fází se podařilo dokončit téměř všechny. Byly upraveny cesty, zpevněny plochy, osadily se betonové bloky a nedávno bylo vysázeno 22 muchovníků.

„Proces ustrnul v důsledku nepřízně počasí, nicméně jakmile to bude možné, dojde k založení živého plotu z popínavých rostlin, který odcloní pohled do soukromých zahrad sousedů podél východní hranice pozemku a jasně vymezí celistvou hranu prostoru," popsala autorka návrhu Barbora Mikitová.

„Nicméně výsledek bude kompletní až z kraje jara. Tehdy přijde na řadu opláštění tabule, pravděpodobně bude nutné přistoupit k fixaci barevného pláště bloků a na úplný konec by mohl dosáhnout omlazujících úprav i samotný objekt památníku. Tedy až na jaře, v momentě, kdy vyroste nová tráva, rozkvetou muchovníky a bloky lépe splynou se svým okolím, bude celek připraven na první testování a hodnocení," doplnila architektka s tím, že vizualizaci návrhu je možné vidět na internetových stránkách studia.

Kultivace dříve opuštěného prostoru, který často využívali i bezdomovci, přispěje podle Mikitové k rozšíření a obohacení škály veřejných prostranství přístupných obyvatelům města. „Zároveň poskytne přiléhající základní škole alternativní venkovní výukové prostory a adekvátně řešený předprostor. Nabídka parku nově zahrne instalované pódium, hřiště na ping pong a pétanque, tabuli k výuce i kreslení či relax ve stínu muchovníků," uvedla.

Celkové náklady na změnu podoby parku by se podle Nutila měly pohybovat okolo 650 tisíc korun a město je hradilo ze svého rozpočtu. „I když kompletní výsledek uvidíme až na jaře, dětem, se kterými jsem zatím hovořil, se nový parčík líbí," dodal místostarosta.