Autorem divadelní hry, která má charakter politické satiry s milostnými prvky, je člen spolku Petr Novotný. „Hovoří o inspekci pražského hejtmana Nečase z Malé Strany a o tom, co se všechno při této příležitosti událo. Nechybí husité, křižáci, láska ani mučení," charakterizoval asi dvacetiminutovou hru, kterou divadelní spolek hraje po obcích Tachovska.

V průvodu jde sedmnáct dospělých a pár práčat. Vozík je tentokrát malý, spížový a koně zcela chybí – účastníci si ho od vesnice k vesnici táhnou sami nebo přepravují na přívěsu za autem. „Začali jsme ve středu ve Stříbře. Další cesta vedla do Černošína. Tam jsme byli úžasně přivítáni nejen chlebem a solí. Účastníci z husitské jízdy po Tachovsku si při té příležitosti rádi zavzpomínali na přijímání podobojí v Černošíně," vyprávěl principál Miroslav Jarý.

„Z Černošína doputovali v podvečer do Olbramova, kde byli opět velice srdečně přijati. „Po sehrání představení kvůli nám otevřeli hospodu a také nám dali k dispozici obecní úřad a jeho sociální zařízení. Spali jsme na návsi pod širákem," vyprávěl principál a dodal: „V počtu diváků dal Černošín i Olbramov Stříbru na frak."

Po noclehu pod hvězdami část účastníků zamířila do Ošelína na vlak. Zbylí naložili spížový vůz na přivěs. Sraz si dali odpoledne v Chodové Plané. Po předchozím krásném počasí je tu ale přivítal déšť. Po Chodovce včera ještě následovala Planá. „Už nám volali, že nás očekávají a připravují se na nás. Budeme hrát na koupališti. Po večeři tu bude zpívaná s volným sdružením muzikantů Švábi," popsal další program principál.

Dnes razí husitský průvod směrem Chodský Újezd, Halže a náměstí v Tachově. V sobotu plánují ještě putování po tachovských hospodách, před každou by chtěli sehrát svoji politickou frašku.

„To víte, že už jsme unaveni. Ve středu v tom horku jsme ušli pěkných pár kilometrů a další nás ještě čekají. Navíc ještě táhneme vůz. Ale jsou to neopakovatelné zážitky," řekl Petr Novotný.