„Počty žáků už několik let neustále klesají, i když v posledním období se tento pokles zpomalil," potvrdila Deníku Jana Hackerová, která má školství na starosti v rámci finančního odboru Městského úřadu ve Stříbře.

Největší školou na Stříbrsku je Gagarinova základní škola ve Stříbře s 389 žáky, nejmenší pak škola v Záchlumí, do které chodí 20 dětí.

Největší školou v působnosti tachovského odboru školství je Hornická škola v Tachově. Navštěvuje ji 568 dětí. Po sloučení obou plánských základních škol v jeden právní subjekt se vzniklá škola stala druhou největší v okrese s 549 dětmi. Nejmenší školou na Tachovsku je škola v Hošťce, kam je přihlášeno devět dětí.

Celkem je v tachovském okrese 21 základních škol, z toho je osm malotřídek. Kvůli neustále klesajícímu počtu žáků byly některé malotřídky v posledních letech zrušeny (Chodský Újezd, Lestkov, Lom).

V letošním školním roce se pokles počtu žáků v působnosti ORP Tachov podařilo zastavit – poprvé od roku 2001. Do škol je přihlášeno 2694 dětí, což je o 13 školáků více než v předchozím školním roce. Také v mateřských školách se počet dětí v posledních letech zvyšuje, například letos jich chodí do školek o padesát více, než v uplynulém období.