„Město Tachov pořádá jednou za čtvrt roku poradu starostů. Zde jsem oslovila starosty měst a obcí, aby podpořili petici za znovuotevření nemocnice v Plané. Několik z nich mi přislíbilo podporu a účast. Obratem jsem jim zaslala dopis a petici v elektronické podobě," popisuje starostka Plané Martina Němečková.

Nemocnice má dlouhodobé problémy. Nejdříve byla rozšířena, stát to tehdy stálo 320 milionů. Ale nemocnice s sebou nesla problém v podobě dluhů a nařízené exekuce. V roce 2005 byl na zařízení vyhlášen konkurz a v roce 2007 byla prodána. Od roku 2008 patří soukromému subjektu, provozovatelem služeb je firma Swiss Med Clinic.

Provádí se zde hlavně operace v režimu takzvané jednodenní chirurgie, která umožňuje provádění méně závažných operačních výkonů s následnou jedno až dvoudenní hospitalizací. V roce 2012 bylo provedeno přes tisíc takovýchto operací. Lidé ale volají po otevření interního či dětského oddělení, případně po pracovištích umožňujících náročnější lékařské zákroky a péči.

„Doufám, že petice za znovuotevření nemocnice v Plané povede k jakémukoliv jednání. Byl by to přínos pro všechny," uvedla Němečková.

V čele petice stojí kromě ní ještě místostarosta Plané Pavel Nutil a starosta Chodové Plané Ctirad Hirš. Cílem dokumentu je jakákoliv spolupráce s požadavkem, aby byla v maximální možné míře zabezpečena lůžková péče pro občany našeho regionu.

S nedostatečnou péčí a možnostmi je nespokojen i Jakub Plecitý z Dlouhého Újezdu. „Doufám, že se to díky petici někam hne. Opravdu tady pořádná nemocnice chybí. Když se něco stane, musím do Plzně. Je to nová, pěkná nemocnice a je škoda ji celou nevyužívat."

Rozšíření péče v nemocnici však není tak jednoduché. „Obrací se na nás pacienti nebo lidé z veřejnosti a ptají se, zda budeme nemocnici rozšiřovat. My si však sami nic otevřít nemůžeme. Co se týče jednání s městem Planá, tak jsem opakovaně jednal se starostkou Martinou Němečkovou a se zástupci Plzeňského kraje. Do budoucna budeme s těmito zástupci jednat, jsme k této situaci velice vstřícní," vysvětlil Dan Romportl, ředitel Swiss Med Clinic, která nemocnici provozuje.

Petiční archy je možné podepsat na několika místech tachovského okresu do konce května.

V červnu pak budou odeslány ministru zdravotnictví, hejtmanovi Plzeňského kraje a řediteli VZP.

Gabriela Jägerová