V akční Prostiboři před samotným žehem čarodějnické fintilky využili slunečného počasí k absolvování čarodějné stezky. „Na deseti stanovištích musely děti splnit úkoly, které je dovedly až k pokladu se čarodějnými klobouky,“ řekla Deníku iniciátorka akce Barbora Nováková. Nechybělo čarodějnické klání, kdy děcka prolézala pavučinou či připravovala čarodějný lektvar. Společně si malí i velcí upekli na ohni „starostčiny“ vyhlášené trdelníky a chlapská část nepohrdla ani tradičními špekáčky. Poté, co se sešeřilo, rozsvítil se ještě prostibořský rybníček plujícími voskovými lodičkami.

Také v Krásném Údolí nedaleko Černošína se na posezení u májky těšili. Pro děti místní připravili obřího zajíce. „Děcka se do něj mohou trefovat míčky, to je hrozně baví,“ vysvětlil přítomnost netradičního ušáka jeden z přítomných Jan Varous. Sobě pak dospěláci postavili krásnou májku a vedle ní ohniště s parádně nazdobenou čarodějnicí. Ani té nepomohlo, že je nafintěná, v podvečer podložena obrovskými poleny na ohništi vzplála.

Při stavění májky se sejde většina obyvatel města Kladruby.
Májku stavěli v Kladrubech ručně za pomoc bodáků a podpěr

Májku nakonec pro radost svým dětem postavili také dobrovolní hasiči z Boru.

A posezení u vynikajícího točeného pivka pod májkou si nenechali ujít ani v Racově. „U nás májku zdobí panny a staví se klasicky jen chlapskou silou,“ řekla Deníku Růžena Barhoňová.

Tradiční stavění májky se konalo ve Starém Sedlišti u kulturního domu Zavadilka. Úkolu se jako každoročně ujala sehraná parta dobrovolných hasičů a májka během několika minut stála. Krátce po jejím postavení přistála početná letka čarodějnic. K upálení žádné z nich však nedošlo, neboť je doprovázel čaroděj převlečený za potulného mnicha. A tak se na hořící hranici opékaly jenom buřty. "O dobrou náladu se postarala hudební skupina Bikers Band," řekl Václav Hurych, zdejší kronikář.