Kromě informační tabule byla při akci představena kniha ´30 let svobody a přátelství´ autorek Hany Moravcové a Rosalinde Schöner, vztahující se ke konci minulého režimu, a otevření hraničního přechodu mezi Broumovem a Mähringem.

Otec Hany Moravcové Emanuel Valenta byl oceňovaný vynálezce. "Ale nemohl zde pracovat, tak chtěl opustit zemi. Jenže ho vylákali na falešnou hranici sem do Jalového Dvora a pak zajali, vrátili zpět a zavřeli do Jáchymova do komunistického pracovního tábora,“ řekla Hana Moravcová. Knihu společně pak pokřtili badatelka Václava Jandečková, díky níž také informační tabule mohla vzniknout, Hana Moravcová a hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard.

Domnělé státní hranice s falešnými německými celnicemi a úřadovnami americké vojenské kontrarozvědky byly vytvářeny na řadě míst v západním pohraničí. Jedna taková naaranžovaná kancelář byla ve vile právě na Jalovém Dvoře.

Lokalita nedaleko Broumova je běžnému automobilovému provozu nepřístupná, ale vedou k ní značené turistické a cykloturistické trasy.