„Zatím máme lavice s kalamáři, dobové kuličkové počítadlo, břidlicovou tabulku, dřevěné kružítko a samozřejmě pro tehdejší dobu nezbytnou rákosku,“ řekl Deníku správce muzea Josef Rídl.

Muzeum shání pro třídu původní dobovou školní tabuli. „To nebude nijak jednoduché, ale věříme, že se někde najde,“ dodal muzejník s tím, že každá věc zapůjčená nebo darovaná muzeu má u sebe cedulku se jménem člověka, který jim exponát poskytl. Kdo má nějakou dobovou školní pomůcku, učebnici, dřevěný penál, psací pero, výukový plakát, a cokoli dalšího spojeného se školou z let válečných i poválečných, a chtěl by věc poskytnout muzeu, může se obrátit na informační středisko v Přimdě.

Les ukrýval část leteckého majáku
PODÍVEJTE SE: Les ukrýval část leteckého majáku

Muzeum si může připsat další ze vzácných exponátů, totiž obrovskou kovovou hvězdu, kterou získalo teprve v minulých dnech. „Našel jsem ji postupně v několika dílech na kopci, kde původně stál světelný letecký maják,“ dodal Josef Rídl. Místo, kde stával tento maják, nalezl až na základě výzvy v Deníku a pomocí pamětníků, kteří mu lokalitu ukázali. Hvězda byla podle muzejníka umístěna na maják někdy po roce 1948 a maják byl zcela zbořen začátkem devadesátých let minulého století. Hvězda je tak jediný pozůstatek po této technické památce. Sloužil k navigaci letadel.

Kus pěticípé hvězdy a Josef Rídl se Šimonem Dulovcem při odkrývání pozůstatků bývalého majáku.
Hvězdu z majáku umístí v muzeu v Přimdě
Maják v Tachově, který původně sloužil k letecké navigaci.
Pilotům při návratu z Paříže pomáhaly majáky na Tachovsku