Ještě dříve, než se vodáci spustili na řeku na první letošní sjezd, vlezl u mostu ve Světcích do řeky Karel Mištík a velkým klíčem symbolicky odemkl řeku Mži. „Odemykám řeku a přeji všem krásnou sezonu. Ať nám letos voda slouží k užitku a ne ke zkáze,“ řekl při čeření vody.

Akci už po jedenácté pořádal Vodácký oddíl Tachov a poslední ročníky se vyznačují hojnou účastí vodáků. V sobotu evidovali 93 účastníků, z toho 8 dětí. „S účastí jsme spokojeni, počasí celkem vyšlo, neprší, to je hlavní. Je to hlavně o tom, že ten, kdo chce, prostě přijde,“ řekl Deníku Karel Mištík.

Sjet tachovskou Mži přijeli také Ertlovi z Prahy. „Máme tady chalupu, jsme tady na víkendu, tak jsme si řekli proč nevyrazit na zajímavou akci. Sice to není náš první letošní sjezd, přibližně před třemi týdny jsme už byli na Jizeře, i tak se ale moc těšíme a splutí si určitě užijeme,“ řekl Otakar Ertl.

Vodáky na jejich cestě řekou doprovodila početná skupinky příznivců. Po skončení akce se všichni sešli ve vodácké loděnici, kde bylo připraveno posezení s pohoštěním a hudbou.

Borovany prošel prvomájový retro průvod.
FOTOGALERIE: Borovany prošel prvomájový retro průvod