Trasa povede přes Nové Domky, Hraničky a další zaniklá sídla tachovského příhraničí a to i po nezpevněných cestách, které jsou místy podmáčené. Historicko-přírodovědná akce je zaměřená na zaniklá sídla dnes už pohlcená přírodou. Návštěvníci uvidí dřevěný dům z Kolowratovy továrny, památník železné opony, bývalou rotu Pohraniční stráže, pozůstatky usedlostí, ale také nové bobří hráze.

Stříbrský fotoklub objevoval krásy Přimdy
OBRAZEM: Stříbrský fotoklub objevoval krásy Přimdy

Evžen Kůs je pravidelným průvodcem akcí z cyklu Pojte s námi do přírody. Loni na jaře vedl výpravu do okolí Lesné. „V posledních letech jsme několikrát zavítali do okolí Přimdy, proto po dlouhé úvaze přišla volba na Lesnou,“ řekl tehdy při vycházce. Jak sám říká, na Tachovsko se rád vrací a láká ho sem zvláštní melancholie. „A zároveň chvíle, kdy může být člověk sám a přemýšlet o životě. Můžete se toulat celý den krajinou, aniž byste potkal člověka. To je rozdíl od Šumavy, která se dnes stala promenádou zástupů turistů, kolařů, všechno je organizované a zkomercializované,“ poukazuje Evžen Kůs s tím, že je hodně míst, která má rád, „Ale asi na prvním místě je přimdský hrad a pak velice rád se vracím na Dianu do okolí zámku a nikdy neopomenu navštívit zdejší bukový prales. Právě v téhle rezervaci začala před skoro půl stoletím moje přírodovědecká kariéra.“

Akce Po stopách zaniklých sídel se koná v neděli, sraz je v 10 hodin na autobusové zastávce Rozvadov – Nové Domky. Organizátoři doporučují nepromokavou obuv a oblečení do terénu a také svačinu a pití s sebou.

Vycházka zavedla zájemce do rezervace i k mlýnu
OBRAZEM: Vycházka zavedla zájemce do rezervace i k mlýnu