Nejinak tomu bylo také v sobotu, kdy se splutí řeky zúčastnilo více než deset neobvyklých plavidel.

Na cestu mezi tachovská nábřeží se tak vydal například i z kartonu, dřeva, polystyrénu a gumových duší vyrobený traktor. „Stavba traktory mi zabrala tak patnáct hodin čistého času,“ řekl vodní traktorista Tomáš Kudr, který na Netradiční plavidla přijel z Plané. „Dělali jsme to ve dvou,“ dodal. Zdatnou pomocnicí a spolucestující v kabině byla jeho partnerka.

Plavby se plánský nadšenec zúčastnil už podruhé. „Loni jsme to zkoušeli na kolech, ale pořád jsme se koupali ve vodě, tak jsme se pokusili letos vyrobit stabilnější prostředek,“ okomentoval. I když traktor měl větší ponor a zadrhával tak občas o dno koryta řeky Mže, že jej bylo třeba postrčit, do cíle nakonec doplul.

Další plavidla, která se vydala u lávky u tenisových kurtů na plavbu městem až k viaduktu za úřadem práce, byla různá. Stovky diváků na mostech a na nábřežích viděly například plovoucí trampolínu, ponton s čerty a peklem, Asterixe s Obelixem, umělý lyžařský svah s lyžaři, tradiční vodníky a Neptuna, který zavelel ke startu.

Nejmenším plavidlem byla nafukovací růžová matrace v ptačí podobě. S tou se na Mži vydal s vlaječkou a letopočtem 1968 na zádech Jiří Nenutil. „Trochu si ze mě dělají legraci, jestli ta matrace nesymbolizuje známý na růžovo přestříkaný tank ze Smíchova. Ale je pravda, že historie by se měla lidem připomínat, a tak dnes volím trochu zábavnější formu,“ vysvětlil Deníku účastník.

V Chodové Plané se konalo Mistrovství světa v koulení dubových pivních sudů.
Pohár mistrů světa v koulení sudů zůstal doma, vyhrál tým pořádajícího pivovaru