Na počátku stál historik a člen Společenstva letecké historie Čeští RAFáci Daniel Švec. „Pan Švec mě oslovil, zda vím, že má Planá takového rodáka. Podle záznamů v matrice jsme našli i jeho rodný dům. Podrobnější údaje jsme objevili v publikaci Letci Hořicka v zahraničním odboji, neboť v Plané žil jen krátce,“ uvedl místostarosta Plané Pavel Nutil.

Erazim Veselý v Anglii odlétal čtyři mise. Při poslední ho sestřelili a čtyři roky strávil v německém zajetí. Válku přežil a v Československu následně čelil mírnějším formám perzekuce ze strany tehdejšího režimu po roce 1948. Byl nositelem několika československých i britských vyznamenání.

Daniel Švec se tématikou RAF zabývá již dvacet let. „Setkával jsem se s piloty i osobně, dokud ještě byli mezi námi,“ prozrazuje historik. „Znal jsem se například také s generály Fajtlem a Peřinou. Předali mi takové zrníčko, které postupně vykvetlo v rozhodnutí válečné letce stále připomínat, ačkoliv jich mezi námi už moc není. Snažíme se toto téma dostat mezi mladou generaci, a proto chodíme na základní a střední školy,“ řekl Deníku Daniel Švec, který loni odprezentoval 92 přednášek.

Petr Zajíček, kterému Veselého rodný dům patří 20 let, se o letci dozvěděl teprve nedávno, když radnice začala řešit možné připomínkové místo. „S umístěním pamětní desky na fasádu jsme neměli žádný problém, je to úžasné,“ říká majitel.

Účastníci slavnostního odhalení pamětní desky se po aktu přesunuli do plánského Kinanekina, kde Daniel Švec přednášel o letcích se zaměřením na Erazima Veselého. Návštěvníci si měli možnost prohlédnout výstavu předmětů a také zakoupit jeho publikaci V oblacích i na zemi, ve které historik představuje dvacet osudů letců z karlovarského regionu. „Zajímavostí je, že mezi nimi nejsou jen Češi. Jsou tam i Němci, kteří šli paradoxně bojovat za Československo. Křest knihy bude 16. března,“ informuje autor knihy. V plánu má psát i o dalších, jen v plzeňském regionu je těchto letců 116.

Místostarosta nepředpokládá, že přibydou další pamětní desky. „Naši rodáci se v této válce logicky angažovali spíše na straně Německa. Jsme rádi, že můžeme vzdát poctu alespoň jednomu, který se fašismu aktivně postavil,“ řekl Nutil.

Lenka Mahdalová

Rákosníčkovo hřiště. Ilustrační snímek.
Dětské hřiště Tachovu uniklo