Po nezbytných archeologických průzkumech, které odhalily kosterní pozůstatky či část zdiva z období středověku, se práce opět naplno rozběhly a nová podlaha již dostává konkrétní rysy. „Podlaha je utvořena z kamenů, které město schraňovalo při různých stavbách, například při rekonstrukci náměstí, opravách komunikací a dalších projektech. Konečně tedy našly své využití. Chtěli jsme využít starý materiál, aby ladil ke zbytku kostela a zachoval se původní duch,“ řekl Deníku starosta Stříbra Karel Lukeš.

Přestože je podlaha zčásti hotova, pracovníci mají před sebou ještě nelehkou práci.I vzhledem ke stáří kostela se musí kameny různých velikostí a váhy umisťovat ručně, bez použití těžké techniky. „Nejdříve se kámen musí upravit do určitého tvaru, jelikož se dělá pásová dlažba. Jakmile je kámen připraven, dáme ho na rudlík, dovezeme ho na místo a usadíme do říčního písku. Poté se budou dodělávat ulámané rohy a podobně,“ vysvětlil Ladislav Stach z Kamenicko-stavební firmy, která se o zhotovení nové podlahy stará.

Další novinkou v kostele Nanebevzetí Panny Marie budou zcela nová vitrážová okna. Čiré sklo by měla doplnit ještě žlutá a modrá. „Jedná se o návrh pana architekta Švehly, který zkoumal, co by se sem hodilo. Vzhledem k jeho dlouholetým zkušenostem si myslím, že vybral vhodnou kombinaci,“ dodal starosta.

Všechny práce by měly být hotovy do konce září. kdy by podle Lukeše měly být výsledky rekonstrukce představeny veřejnosti na chystaném koncertu.

Ilustrační foto
Školka už stojí, děti ji zcela zaplní až v říjnu