Přiživuje se na živých i mrtvých kmenech jehličnanů, roste - li zdánlivě volně, je kořen jistě pod jehličím. Před jejím požitím je nutná důkladná tepelná úprava, lidé se špatným zažíváním by ji neměli jíst vůbec. Roste v trsech o několika desítkách plodnic, klobouk je 3 - 10cm široký, hnědý, prstenec bílý, vatový. Třeň 5 - 15cm vysoký.

Guláš z ní připravený je výborný. Dalším typickým zástupcem začínajícího podzimu je bedla červenající Je zajímavá tím, že při dotyku nebo poranění šafránově zežloutne a bezprostředně nato zčervená. Je velmi chutná a oblíbená jedlá houba. Klobouk má 8 - 15cm široký, hojně šupinatý, krémové barvy. Dorůstá výšky do 20 cm. Nejlepší jsou z ní řízky nebo jen tak na kmíně. Milovníci hřibů se mohou těšit na suchohřib hnědý. Je to nejoblíbenější podzimní houba. Plodnice s kaštanově hnědým kloboukem dorůstají až 10 - ti cm výšky, klobouk může mít také okolo 10 - ti cm v průměru. Po naříznutí modrá, což však není na závadu, je to pouze jedno z rozlišovacích znamení.

Též žluté rourky po dotyku modrají. Suchohřib roste především v borových, ale i ve smrkových lesích a v kuchyni se hodí prakticky ke všemu, někteří houbaři mu dokonce dávají přednost před klasickými hřiby. Výbornou houbou je i hřib žlutomasý, tzv. plevel houbařova lesa. Mladé zavařené plodnice jsou vynikající, též slouží jako základ většiny smaženic. Babka roste prakticky vždy a všude od pozdního jara do pozdního podzimu. Přehlédnout lze, neboť je dokonale maskovaná. V mládí má khaki klobouk, spíše však dohněda, později rozpraskaný. Ten pod sebou ukrývá jasně žluté rourky, které ve stáří téměř modrozelenají. Typicky podzimní houbou je i holubinka trávozelená.

V mládí připomíná muchomůrku zelenou Na rozdíl od muchomůrky však nemá ani prstenec, ani pochvu, klobouk je miskovitě prohnutý - u muchomůrky naopak do špičky. Holubinka trávozelená nebývá příliš vysoká, třeň má maximálně 10cm, stejně jako klobouk šířku. Lupeny jsou světlé podobně jako jejich výtrusný prach. Houba je samozřejmě jedlá, vhodná především do smaženic, každoročně se vyskytuje ve velkém množství. V lesích se dá najít i muchomůrka růžovka, výtečná jedlá houba, která se od jiných, jedovatých muchomůrek liší červenáním třeně a především klobouku. Růžovka známá pod označením masák dorůstá výšky až 20cm, klobouk má šířku až 15cm. Nejlepší je na kmíně nebo na řízky