K projednání přestupku je zastaví silniční hlídka a tu se pak inspektoři budou snažit uplatit. Stát tak chce z řad mužů zákona vymýtit policisty, kteří si budou chtít tímto způsobem zvýšit životní úroveň.

Názory na tento záměr rozdělily obavatele tachovského regionu na dva tábory. Jedna strana ho schvaluje, druhá naopak odsuzuje. Odpůrci úplatkářství si při tom vůbec neberou servítek. „Naprosto s tím souhlasím. Mezi policisty nemají úplatkáři co dělat. Příslušníci jsou přece ti, kteří by při dodržování zákona měli jít příkladem. A ty policajty, kteří si o peníze nestydatě řeknou, bych nechal zavřít, až by zčernali,“ uvažuje Jiří Dvořák z Tachova.

„Nikde by si pak už ani neškrtli. Práci by našli jedině někde ve fabrice a ne u státní správy,“ dodal Tachovan. „Vyslat do terénu slídiče po policejních úplatkářích? To nepovažuju za dvakrát dobrý nápad. Nechápu, proč si vnitro vzalo na paškál zrovna silniční hlídky. Jinde přece probíhají úplatky v částkách, o kterých se nám ani nesní. Tam by se inspekce měla zaměřit především, a ne hledat malé ryby,“ kroutí hlavou Václav Čerňa ze Stříbra.

A co plánovanému honu na úplatné říkají sami policisté? Většina z námi oslovených mužů zákona s tímto postupem souhlasí. „Nemám se čeho bát. Nic neberu, o nic si ani neříkám. Ten, kdo v této souvislosti ale nemá čisté svědomí, by měl být po zásluze potrestán. A to by se nemělo týkat jenom nás, ale všech,“ zní názor většiny policistů.