V souvislosti s pondělní tragédií, ke které došlo v Chodském Újezdu, se nabízí otázka, jak lze vlastně vyhodnotit chování mnohých řidičů. „Jako bezohledné a beztolerantní. Za vším je nekázeň,“ vysvětluje tachovský policejní mluvčí Václav Blahník. Šoféři mohou očekávat přísnější policejní kontroly. Schengenská dohoda totiž v sobě zahrnuje zrušení cizinecké policie a kontrol na hranicích.

„Tyto složky následně posílí i dopravní policii,“ podotkl Blahník. Znamená to tedy, že jakmile muži zákona získají posily, ještě více zvýší svoji pozornost. „Hlídky pak nebudou pouze na silnicích prvních tříd. Kontrolní činnost zaměříme do míst, kde dochází k největšímu porušování předpisů a tím i zvýšené nehodovosti,“ uvedl mluvčí. Řidiči se prý šikany ze strany policistů obávat nemusejí.

„Akce, které mají preventivní i výchovný charakter, slouží především k odhalování neukázněných šoférů. Ten, kdo řídí slušně, se vlastněnemá čeho bát,“ dodal Blahník. Po zvýšení policejních kontrol volají i sami účastníci silničního provozu. „Denně sledujeme tragické reportáže. A jsme nepoučitelní,“ uvažuje Milan Steklý z Tachova. Podle něj i řady dalších motoristů by měl být silniční zákon daleko přísnější. „Kdyby se z něj odstranily různé nesmysly a ty byly nahrazeny tvrdými paragrafy, mnohé by se změnilo,“ říká Jaroslava Koudelová ze Stříbra. Uvítala by, kdyby i v silničním provozu platilo pravidlo třikrát a dost. „Kdo opakovaně hazarduje se zdravím svým i jiných, ten prostě na silnici nepatří,“ je přesvědčená Jaroslava Koudelová.