Policisté dostali na výběr – dál sloužit v rámci reorganizované cizinecké policie, nebo přejít na některé z obvodních oddělení policie v příhraničí. Mohli také odejít do civilu. „Zřejmě dojde k redukci počtu policistů, někteří už mají odsloužené roky a nárok na výsluhu. Ale většina má zaručené pracovní místo,“ informuje mluvčí cizinecké a pohraniční policie Helena Fajrajzlová.

V rámci chystané reorganizace vzniknou na západě Čech čtyři nové inspektoráty, v Chebu, Plzni, Domažlicích a Karlových Varech. Právě tam může působit většina příslušníků cizinecké policie, pokud o to projeví zájem. Vstupem ČR do Schengenského prostoru budou zrušeny kontroly na hranicích. Na Tachovsku opustí přechody v Pavlově Studenci 19, Broumově 22 a Rozvadově 74 lidí.

Podle Fajrazlové mnoho z nich projevilo zájem o další službu. „Nebudou ji vykonávat na hranicích, ale přesunou se do vnitrozemí. Jejich úkolem bude sledovat nelegální migranty, kontrolovat pohyb osob a vozidel, vytipovávat a zadržovat pašeráky, překupníky drog, obchodníky s lidmi, převaděče a potírat kriminalitu s tím související,“ vysvětlila mluvčí. V podstatě beze změny bude po vstupu do Schengenského prostoru pracovat referát cizinecké a pohraniční policie v Tachově.