Nejvážnější situace je ovšem na Tachovsku a Rokycansku. V našem okrese chybí přibližně 35 policistů do plného stavu. „Nejvíce volných míst je zatím u dopravní a pořádkové policie," řekla Deníku tisková mluvčí tachovského územního odboru Policie České republiky Dagmar Jiroušková.

Nepříznivý stav trvá i přesto, že podmínky přijetí se přeci jen o něco zmírnily. Změna nastala například u tetování. „Zájemce musí podepsat, že v době služby bude mít tetování přelepené, nebo jinak skryté. Aby nešlo vidět. Ale tetování již není důvod, pro který by nebyl k policii přijat," vysvětlila mluvčí.

Stále ale platí několik podstatných požadavků, mezi které se řadí věk nad 18 let, trestní bezúhonnost, minimálně středoškolské vzdělání, fyzická, zdravotní a osobností způsobilost, která je nutná k dalším testům. „V tomto ohledu se jedná především o opravdu závažnější nemoci, či zdravotní indispozice, které by mohly zásadně bránit ve výkonu služby," dále vysvětlila Jiroušková.

S nedostatkem kolegů bojuje Policie České republiky různými způsoby. Jedním z nich jsou i besedy se studenty středních škol. Jedna taková se uskutečnila i během úterního odpoledne na Střední průmyslové škole Tachov, Světce. Studenty čtvrtého ročníku oboru Informační technologie přibližně hodinu trvající přednáška zaujala i přes fakt, že nebyla přímo spjata s jejich oborem. Někteří začínají i o práci policisty reálně přemýšlet.

Jedním ze zúčastněných studentů byl také Filip Vrba. „O práci u Policie České republiky jsem přemýšlel již dříve. Poměrně dost jsem si toho i zjistil, ale i přes to jsem se dnes dozvěděl další zajímavé věci. Beseda byla určitě zajímavá a to nejen pro ty, kteří mají o práci u policie nějaký zájem," řekl student Střední průmyslové školy.

Jak již tázaný žák naznačil, přednáška Policie České republiky ukázala studentům čtvrtého ročníku opět něco více z policejní práce. Řečeno bylo mnoho například o přijímacím řízení, o možném vysokoškolském studiu na policejní univerzitě. Zmíněn byl také plat, který je pro případné zájemce z řad brzy vystudovaných uchazečů jednou z nejpodstatnějších věcí. K vidění byly ukázky různých zásahů policie, některé i poměrně netradiční. Došlo ale také na osobnější zkušenosti, co se nejrůznějších zásahů, či záchrany týče. Oblíbeným tématem na podobných besedách je střelba na případného pachatele. O této zkušenosti promluvili policisté také. „Tato beseda by studentům měla především přiblížit práci Policie České republiky a opět jí ukázat z jiného úhlu. Zajímavé informace se mohli dozvědět i případní uchazeči," na závěr dodala mluvčí.