O politické dění nemá valná většina obyvatel tachovského regionu zájem. Mnozí z nich se omezují pouze na komunální a parlamentní volby, pak už jde vše okolo nich. „Musel bych se zbláznit. Politická situace se u nás hodně mění a já nestačím vše sledovat. Když vidím to hašteření v televizi, jde mi hlava kolem. A navíc, mám dost svých starostí,“ krčí rameny Jaroslav Drobný z Tachova. Jiní si zase myslí, že vše co mohou pro politiku udělat, jsou právě jenom volby. „Pak už jde vše bez názoru obyčejných lidí. O všem podstatném rozhoduje parlament. Nás se nikdo na nic neptá. Nemůžeme tedy nic změnit,“ tvrdí Martina Stehlíková z Plané. Jedině na zasedáních zastupitelstev mohou občané z regionu projevit své připomínky nebo žádosti. „Ale i tady mi to připadá, že zastupitelé pokývají hlavami, věc se dá do zápisu a tím to končí,“ podotkl František Veselý.

Zajímali jsme se také o to, zda komunální politici, kterým dali lidé své hlasy, plní to, co od nich voliči očekávali. „To je hodně ošemetná otázka. Co to znamená plnit? Ani starosta nemůže prosadit svůj zámysl bez toho, aniž bymuho schválili zastupitelé. Mně osobně stačí, když vidím, že tu snahu má. Jak je průbojný, to už je zase druhá věc,“ uvedl Jan Kadeřávek. Mezi nejoblíbenější politiky v regionu i nadále patří poslanec Václav Votava a starosta Tachova a senátor v jedné osobě Ladislav Macák.

Podle mínění obyvatel se oba snaží prosadit do regionu dobré věci a dostat sem nějaké peníze. „Ti politici, kteří sem přijedou jenom na kukandu, ti mne nezajímají. Nevšiml jsem si, že by z jejich návštěvy někdy vzešlo něco užitečného,“ uvedl Radoslav Markvart. Větší radost z návštěv politiků mají studenti. „Mně se líbí, že nám europoslanci řeknou něco zajímavého o Evropské unii.Anejsou to jenom takové ty nudné tlachy. Člověk se při tom někdy i zasměje. Je jenom dobře, že se politici nezabývají jenom samými závažnými věci a že si umějí udělat srandu i sami ze sebe,“ říká sedmnáctiletý Martin Píša.