„Našli ho poraněného kousek od silnice a místního rybníčku. Doma pak pomocí internetu určili, že se jedná o orlovce a při bližším prohlédnutí zjistili, že má na noze finský ornitologický kroužek," sdělil Deníku Karel Makoň ze záchranné stanice živočichů v Plzni. „Jelikož jsme s nimi již v minulosti některé zvířecí pacienty řešili, tak nám zavolali a dravce předali. Orlovec byl bohužel ošklivě popálen elektrickým proudem na levém křídle. To muselo být na základě neuspokojivého zdravotního stavu následně veterinářem amputováno, a tak nám bohužel zůstal ve stanici," popsal dále zvířecí ochránce.

V těchto dnech už ale putuje orlovec do Záchranné stanice Vlašim, kde bude umístěn v jejich nové expoziční části stanice jako živý exponát.

„Liberecká ZOO, kam měl orlovec původně putovat, se totiž už neozvala, a tak jsem zvolil dalšího, druhého zájemce v pořadí. Jinak pravděpodobně se jedná o samce, a informace o tom, kde a kým byl kroužkován, jsme zatím ještě z Finska nedostali," uzavřel Karel Makoň.

Orlovci jsou středně velcí draví ptáci, kteří zejména na podzim a z jara protahují přes území České republiky. Jejich hnízdění u nás nebylo zatím ještě prokázáno. To se ale snažili plzeňští ochránci změnit a připravili orlovcům umělou hnízdní podložku. Ptáci sice na podložku nosili klacky a stavební materiál, nicméně tato akce nakonec nebyla korunována úspěchem.