Připlácet si za recepty, léky a pobyt v nemocnici. Tak s touto skutečností, která už v dohledné době nastane, se řada obyvatel tachovského regionu nedokáže vyrovnat. Mnozí nich zašli ve svých názorech tak daleko, že vše považují za neetické a dokonce i nelidské. „Podle mne stát chce těžit z toho, že nemoci se prostě člověk leckdy ani nedokáže ubránit. Přijde a léčit se musí. A věci s tím související my prostě budeme dotovat. To se dá směle přirovant k hyenismu,“ tvrdí Jaroslav Zíma z Tachova.

Pod jeho názor se podepisuje Milada Štěpanovská z Plané. „Lékařská péče by měla být bezplatná. Těžit z lidského neštěstí je nelidské,“ připojuje se. Pacientům se také nelíbí, že by si měli platit za pobyt v nemocnici. „Jsem zvědavý, jestli se pak zlepší nemocniční péče. A to si v současné době nedovedu představit. Jsem přesvědčený, že vše zůstane tak, jako když se za pobyt neplatilo,“ uvedl Dalibor Malý ze Stříbra. „A my z Tachovska jsme v tomto ohledu biti dvojnásob. Tady v regionu žádná nemocnice není. Chceš vyšetření v nemocnici?

Tak si zaplať dopravu,“ kroutí hlavou občan Stříbra. „Dělají si s námi, co chtějí. Vědí, že na zdraví člověk šetřit nemůže,“ podotkla Milada Štěpanovská. Najdou se ale i tací, kteří se tohoto příplatkového systému zastávají. „Peníze stát prostě nemá. Ani na zdravotnictví. A nelze přece připustit, aby kvůli finančnímu kolapsu trpěli pacienti. Hold si vše musíme platit sami. A v tomto směru přece nelze litovat peněz. Každý rád zaplatí, když bude ohroženo zdraví jeho, nebo někoho z jeho blízkých. Pak půjdou všechny řeči o drahotě stranou,“ je přesvědčený Marián Kolesnáč z Tachova.

Glosa autora: Vše ukáže čas a zkušenosti