Majitelé se totiž hájí tím, že právě podle zákona je pes věc. „Nevím proč bych měl tedy platit za něco, co vlastním. A zvlášť, když se jedná o psa,“ pozastavuje se nad podobnou vyhláškou Miroslav Dokoupil z Tachova.

„Celé je to nesmysl, poplatky by se měly týkat jenom těch majitelů, kteří se o zvířata nestarají. Například těch, kteří po nich neuklízí výkaly,“ přidává se k názoru Jana Novotná z Plané. „V tomto směru by ale podobná identifikace byla těžká. Není čas zjišťovat, kdo po psu uklízí anebo kdo tyto věci zanedbává,“ oponuje Karel Vrzala, starosta Plané.

Podle jeho názoru jsou poplatky potřebné. „Kdyby neexistovaly, v extrému by hrozilo, že si pak řada lidí pořídí větší počet zvířat. K tomu je třeba ještě dodat, že pes je svým způsobem rušivý element. Štěká, ruší sousedy. Když někdo chce psa, musí za něj platit. A navíc, je to dané zákonem, a jako takovým my se musíme řídit,“ dodal plánský starosta.

Komunální politici se také hájí tím, že poplatky za psy jdou stejně zpátky do této problematiky. „My za takto utržené peníze nakoupíme například nádoby a sáčky na psí exkrementy do všech našich obcí,“ říká František Trhlík, starosta Kostelce. Tamní obecní úřad vybere na poplatcích na svém správním území ročně přibližně 15 tisíc korun. „Nechceme na těchto platbách nijak parazitovat a obec na nich ani nezbohatne. Naopak, směle lze dokázat, že tyto peníze leckdy ani na záležitosti okolo psů nestačí,“ podotkl Trhlík.

V tomto směru výdaje převyšují příjmy. „Vynakládáme peníze za odchyty volně pobíhajících psů i na následnou péči o ně,“ připomíná starosta Kostelce. Také František Trhlík poplatky neodsuzuje. „Lidé by je měli brát jako jakousi formu solidarity. Nemůžeme přece rozlišovat, kdo se o psa stará a kdo na to kašle,“ nastínil. V ohledu, co se nepořádku po psích týče, se situace v Kostelci a jeho spádových obcí zlepšuje. „Chválím a cením si majitelů, kteří se o úklid po svých chlupatých miláčcích starají,“ uvedl starosta.

Podle jeho názoru ke zlepšení situace přispěla i skutečnost, že obyvatelé Kostelecka nejsou lhostejní k životnímu prostředí. „Řada z nich přijde na úřad a upozorní na to, že ten či one majitel po svém psu neuklidil. My pak takovou věc okamžitě řešíme. Takový přístup vítám, v žádném případě to není bonzáctví,“ vyjádřil se Trhlík závěrem.