Tachovská škola totiž slaví 55 let od založení. Při té příležitosti uspořádala v tachovském muzeu výstavu a při vernisáži se k nebi vzneslo přesně 55 modrých a oranžových balónků. „Symbolicky jich bylo tolik, kolik slaví škola let. Na každém z nich bylo přivázané logo školy a na třech z nich vzkaz, poselství s informacemi o škole a s prosbou, aby se ten, kdo balonek najde, ozval," popsal ředitel školy Radek Červený.

A pak přišel zmíněný dopis. Odesílatelem byla Petra Rapp z Merchingu, městečka poblíž bavorského Augsburku, tedy z místa vzdáleného od Tachova 200 kilometrů vzdušnou čarou. „Blahopřeji vám k výročí vaší školy. Našla jsem zprávu při běhání u řeky Lech. Ještě jednou všechno nejlepší," napsala nálezkyně vzkazu.

„Přesně tohle si moc přály děti z naší školy, když vypouštěly své balonky, aby se nechaly unášet severovýchodním větrem, který tehdy vál," dodal ředitel školy.

Podle dětí z Hornické školy se jedná o událost, která se jim na dlouho vryje do paměti a do vzpomínek na školní docházku.

Vedení školy pisatelce z Bavorska poděkovalo a odeslalo jí dárek. „Poslali jsme jí keramický hrníček a pár informací o škole. V pondělí nám odpověděla, už mailem, a napsala něco o sobě," uvedl dále Červený.

Ze tří balónků s poselstvím byl pravděpodobně nalezen zatím jen jeden, neboť škole se ozvala právě jen Petra Rapp. „Ale i tak je to úspěch, je to vlastně třetinová úspěšnost, což je skvělé," řekl s úsměvem ředitel. „Především jsme ale nečekali, že poselství odletí tak daleko. Předpokládali jsme, že pokud se někdo ozve, tak to bude z blízkého okolí, z tachovského regionu. Ale že se balónek dostane až k Augsburku, to je zajímavé," dodal.

Výstava o historii školy potrvá do konce října.