„V Boru je na hnízdě, zrovna tak v Chodovce. Letos přilétli čápi trochu dříve,“ okomentoval ornitolog Karel Machač. V Boru pozoroval čápy dva a jeden z nich měl ornitologický kroužek. „Kroužek je německý a vypadá to, že jde o čápa, který tu byl i loni,“ dále uvedl s tím, že předpoklad se musí ale potvrdit odečtením čísla na kroužku.

Podle tachovského ornitologa byli čápi poměrně brzo letos pozorováni na jihu Čech. „A už se tam i pářili.“ Brzký přílet čápů není zas až tolik závislý na tom, jaká byla zima. „Oni přeletí Afriku a počkají za Saharou na vhodný čas odletu do Evropy. V první vlně letí samci, v druhé pak asi za dva týdny odlétají samice,“ popsal ornitolog. Někteří čápi ale v posledních letech zůstávají zimovat i u nás. „Třeba dva roky po sobě tu zimují u Dobřan. Lidé ze záchrané stanice živočichů jim pak chodí v zimě přilepšovat krmením.“

U Tisové na Tachovsku pozorovali ornitologové i dva vzácné jeřáby popelavé a stovku hus. „Jedna z hus má takzvaný krční lem,“ poukázal Machač. Jde o ornitologický kroužek umístěný na krku. „Vyfotil jsem ho a odeslal do centrály. Jsem teď zvědav na zprávu, odkud husy jsou,“ podotkl a dodal, že jeřábi i husy tu pravděpodobně zůstanou i zahnízdí. „Husy se už i rozdělily do párů právě k hnízdění,“ dodal.