S novým projektem Community Policing jsou v souvislosti s připravovanou reformou policie seznamováni starostové a zastupitelé obcí a měst na Tachovsku. Policie by na základě tohoto projektu měla být daleko více orientovaná na službu veřejnosti. „V praxi to bude znamenat, že na základě komunikace mezi policií a veřejností vznikne řada aktivit, které budou zaměřeny především na odstraňování příčin problémů v oblasti veřejného pořádku a bezpečnosti,“ upřesnil mluvčí tachovské policie Václav Blahník.

S projektem už se stačili seznámit například na radnicích ve Stříbře, Plané či Konstantinových Lázních. „Měli jsme sezení s policií v rámci našeho mikroregionu, kdy se sešli starostové devíti obcí,“ potvrdil konstantinolázeňský starosta Karel Týzl. „Také na zastupitelstvu nás policie informovala podrobněji a představila nám konkrétního člověka, který má naši obec na starosti,“ dodal. Nejpostatnějším opatřením pro posílení pocitu bezpečí občanů má být každodenní fyzická přítomnost policistů na ulicích. „Ze zkušeností tato přítomnost působí na obyvatele uklidňujícím dojmem a naopak odstrašujícím na potencionální narušitele pořádku,“ uvedl Blahník. Důvěra občanů v policisty také stoupne podle projektu tím, že se po rajónu budou pohybovat stále stejní policisté, kteří budou svůj okrsek znát velmi dobře. „To je v pořádku, bude to alespoň přímější komunikace s policií.

V rámci tohoto projektu už dokonce nastartovali některé akce proti vandalům a proti překračování rychlosti v obcích, což vítám,“ řekl nám starosta Týzl. Další setkání Okresního ředitelství Policie ČR Tachov se starosty tachovského a borského regionu se uskuteční 25. června v Tachově. Představitelé obcí tak mohou tlumočit policii připomínky a náměty ke zlepšení bezpečnostní situace, se kterými za nimi přijdou občané.

Kam se mohou občané obrátit
OOP Konstantinovy Lázně: tcoopklazn@mvcr.cz
OOP Planá: tcoopplana@mvcr.cz
OOP Bor: tcoopbor@mvcr.cz
OOP Stříbro: tcoopstrib@mvcr.cz
OOP Tachov: tcoop@mvcr.cz
Dopravní inspektorát: tcdi@mvcr.cz
ředitel: knize@mvcr.cz
sekretariát: pcrortc@mvcr.cz
služ. krim. pol. a vyšetřování: skpvtc@mvcr.cz

Glosu ke článku naleznete zde