„Skutečně jsme zaznamenali nárůst pacientů, také je i celá řada lidí, kteří měli silnou alergickou reakci po pobodání vosou, což také není běžné. Tyto alergické reakce často končily zánětlivým onemocněním, které se muselo léčit antibiotiky. Vosy mají daleko silnější jed," potvrdil ředitel polikliniky v Tachově Petr Tuháček.

V minulosti jste na vosu narazili v blízkosti přeslazených nápojů a přezrálého ovoce. Nyní vás jejich přítomnost obtěžuje na koupalištích, restauračních terasách, čekárnách, parkovištích – zkrátka všude, kde je člověk a něco dobrého k jídlu. A je jich skutečně dost. Práci s nimi mají i hasiči. Což potvrdil i velitel požární stanice v Tachově Pavel Hrůša: „Čtyřicet procent zásahů tvoří likvidace obtížného hmyzu, a to převážně vos. Na místo vyjíždíme v případě, že je v místě alergická nebo postižená osoba. Stává se, že lidé tísňové linky i zneužívají a hasiče si na pomoc volají, když je vosy obtěžují při různých oslavách a grilování. V takovém případě by lidé měli volat odborníky a deratizátory, nikoli hasiče."

V tomto období mají vosy hnízda snad všude. Na střechách, chatkách, v krovech, i v zemi. Schovají se i do zábradlí, trubky, obložení a šachet a podobně. K jejich zázemí stačí skutečně málo. Žije v něm celá vosí kolonie čítající až dva tisíce jedinců.

Při zásahu používají hasiči obleky s kuklou určené na likvidaci a manipulaci s hmyzem. „Pokud je hnízdo vidět, dáme ho do pytle a vystříkáme sprejem nebo používáme speciální vysavač. Ten je ale zapotřebí, když zasahujeme u včelího roje. Lidé si zvládnou hnízdo zlikvidovat sami. Nejlepší je v době, kdy tento bodavý hmyz spí – tedy pozdě večer nebo brzy ráno. Když likvidujete hnízdo v poledne, moc jedinců v něm přebývat nebude," popsal velitel hasičů.

Na tísňovou linku volala před nedávnem i Lenka Bandžalová z Úšavy. Ta je od mala na včelí a vosí bodnutí silně alergická: „Poprvé mě vosa píchla, když mi bylo asi sedm let. Okamžitě jsem hodně otékala a to hlavně kolem očí a strašně špatně se mi dýchalo. Tenkrát to babička řešila octem. Vůbec ji nenapadlo, že jsem alergik. Nakonec mi silný otok opadl až po třech, čtyřech dnech. Pak mě bodla včela a reakce se znásobila. Musela jsem na pohotovost, kde jsem dostala nějaké injekce, po kterých už mi bylo dost lépe. Jsem testy potvrzený alergik a od té doby si dávám veliký pozor. Kvůli mé alergii hasiči likvidovali hnízdo sršňů na Sycheráku a pak vosí hnízdo u nás doma. Jsou také léčiva, která obsahují včelí produkty, takže kdyby se stala nějaká nehoda, při které nebudu moci komunikovat nebo bych měla více bodnutí od tohoto hmyzu a dostavil se u mě následný šok, mám u sebe k dispozici průkazku alergika, která zdravotníkům sdělí, že jsem alergik."