Hrob v dáli je určen těm lidem, jejichž zemřelí jsou pohřbeni daleko a pozůstalí nemají možnost se ke skutečnému místu posledního odpočinku dostat.

Hrobu požehná v sobotu odpoledne tachovský farář Václav Vojtíšek. „V sobotu v půl čtvrté odpoledne začíná na hřbitově v Tachově společná dušičková pobožnost se zástupci nejen římskokatolické, ale také řeckokatolické, pravoslavné a husitské církve," sdělil Deníku tachovský farář.

Pobožnost, která se v rámci Památky zesnulých koná pravidelně každý rok, se uskuteční u hlavního kříže a bude spojena s modlitbami za zemřelé, žehnáním a individuálním výkropem hrobů svěcenou vodou. „A kromě toho bude požehnáno nově zbudovanému Hrobu v dáli, který mohou pozůstalí, kteří se už nemohou dostat k hrobům svých zemřelých, využívat," doplnil Vojtíšek. Večer od 18 hodin se pak ve farním kostele v Tachově uskuteční mše svatá za všechny zesnulé spojená s litaniemi za duše všech zemřelých a za duše v očistci.

Hrob v dáli zřídilo na četné žádosti občanů město. To jej také financovalo. „Občané projevili zájem o vznik takového hrobu v Tachově, protože podobné hroby vznikají po celé republice. Myšlenka je to dobrá, tak jsme se jim snažili vyjít vstříc," řekl Deníku starosta Tachova Ladislav Macák.

Symbolické místo posledního odpočinku vypadá jako obyčejný hrob, na náhrobním kameni je nápis „Hrob v dáli" a radnice nechala k místu instalovat lavičky, aby zde mohli pozůstalí v pohodlí vzpomínat. „Hrob je navíc umístěn tak, aby nebyl v souvislé řadě, ale trochu vyčníval," doplnil starosta s tím, že zřízení hrobu stálo přibližně třicet tisíc korun.

Na tachovském hřbitově se kromě zmíněného hrobu předělávaly rozptylové loučky, které jsou kompletně nové.

V urnovém háji byly prořezány keře a opravuje se památník obětem pochodu smrti a upravují se rovněž cesty v urnovém háji.