Chovatelé prasat z Tachovska nevyjeli demonstrovat do Prahy. Přesto své kolegy v boji za vyšší výkupní ceny vepřového podporují. Sami nevylučují, že pokud stát nepomůže, budou muset skončit. „Demonstraci určitě podporujeme, hlavně morálně. Myslím si, že přímá účast by k nějakému efektu nepomohla,“ řekl Deníku Jiří Andrle, ekonom společnosti Respo v Tachově.

„Potýkáme se s několikaletým problémem a tím je rozdíl mezi prodejní cenou a prostředky vynaloženými na chov prasat. Navíc teď podražilo krmivo,“ konstatoval. Kilogram vepřového masa prodávají za 25 korun. Náklady na chov ale přijdou na 37 korun za kilogram. „Rozdíl v ceně prozatím dorovnáváme díky ostatním surovinám, které produkujeme. Pokud kolegové neuspějí, tak nevím, co budeme dělat. Snad ceny srovná trh. Někdo zřejmě s chovem skončí. My můžeme jen doufat, že zůstaneme,“ vyslovil se Andrle.

I pro další chovatele na Tachovsku je stav alarmující. „Určitě dění v Praze podporujeme. Znám návrhy, které byly předloženy ministerstvu a souhlasím s nimi,“ uvedl Miroslav Bečvář, ředitel Agročasu Částkov. „V současnosti máme rozdíl sedm korun na kilogramu masa. Proděláváme jeden milión osm set tisíc korun ročně,“ přiznal Bečvář. „Prasata nejsou naším nosným programem. Tato situace se dá snášet přechodnou dobu. Musí se začít něco dělat, nebo budeme muset chov zrušit,“ dodal. Podle řezníků ceny masa zůstávají stejné dokonce prý dodavatelé zlevňuji.