To jsou podmínky pro rozsáhlou přestavbu tribuny na městském stadionu v Tachově, na kterou klub získal třicetimilionovou dotaci a zastupitelé v pondělí večer jednali o způsobu financování zbývajících nákladů.

Starosta Tachova Ladislav Macák je v této záležitosti skeptický. „Bojím se, že se do června příštího roku stavba nestihne dokončit, i když dotace může být čerpána i nakoupením materiálu,“ vyjádřil se s tím, že jedním z nedostatků je chybějící harmonogram prací na příští rok. „Ten nám klub nepředložil,“ uvedl.

Přestavba tribuny a vybudování důstojného zázemí mělo stát původně 42 milionů korun, město loni v září schválilo, že stavbu doplatí z rozpočtu. Mezitím ale cena stavby vzrostla na 52 miliony a hledala se cesta, jak ji dofinancovat. Tady se vedení klubu s vedením města zprvu neshodlo

Situace dospěla tak daleko, že hlavní tým FK Tachov, hrající na jaře divizi, doposud není přihlášen do žádné soutěže. Zástupci klubu to i v klubovém zpravodaji vysvětlovali právě tím, že se zatím nedohodli s městem.

Pondělní jednání zastupitelů mělo do věci vnést jasno. Návrhy usnesení byly dva – dofinancování stavby městem, ale také opačný s tím, že zastupitelstvo nesouhlasí, protože není záruka, že bude stavba dokončena do června.

„Na příští roky se v oblasti investic počítá s částkou 40 milionů korun. Dávat z toho přes 20 milionů na stadion, to nelze. Musí zbýt i na další akce,“ vyjádřil se místostarosta Josef Horáček.

Zastupitelka Michaela Dvořáková poznamenala, že dotace 30 milionů je maximální, kterou mohlo Ministerstvo školství poskytnout. „Projekt byl odsouhlasen, je vybrán i dodavatel. Pokud bychom dotaci nevyužili, hrozí, že si město pro příště zavře dveře,“ upozornila.

Náměstí ve Stříbře.
Náměstí má šanci na prestižní architektonickou cenu

Zastupitelé Jan Straka a Pavel Sklenář řekli, že dofinancování stavby podpoří. „Je to sice hrozně moc peněz, ale dělá se to pro město Tachov. Je to důstojná stavba,“ uvedl Sklenář.

Zastupitel Václav Svoboda připomněl, že město ročně hradí energie a údržbu stadionu. „Projekt přestavby tribuny a zázemí v tomto rozsahu je megalomanský, za tyto náklady nebudu pro dofinancování,“ uvedl.

Odstupující předseda FK Tachov Petr Morgenstein při velmi hektickém jednání plném emocí předložil návrh, podle kterého město nemusí hledat dalších deset milionů korun. „Fotbalový klub má připravených necelých sedm milionů, pro město by to tedy znamenalo ke 12 milionům přidat už jen zhruba tři a půl,“ uvedl.

ZVÍTĚZIL ZDRAVÝ ROZUM

Zastupitelé nakonec ani jedno z navrhovaných usnesení neschválili, v platnosti tedy zůstalo zářijové, které stanoví třicetiprocentní podíl města na dofinancování.

„Myslím, že zvítězil zdravý rozum,“ okomentoval pro Deník Morgenstein. „Tachov je město, které si zaslouží nadčasové a moderní stavby. A tu chceme nabídnout. Nebude sloužit pouze fotbalistům,“ doplnil.

Jak dále uvedl, teď je nutné co nejrychleji začít stavět. „Je to hodně načasovaný termín. A musíme udělat vše pro to, abychom to stihli,“ řekl Deníku Morgenstein s tím, že teď ještě zbývá zachránit pro Tachov fotbal. „Máme ještě čas do čtvrtka, abychom hlavní tým do nějaké krajské soutěže přihlásili.

Vedení města bude čekat, jak se bude stavba vyvíjet. „Bojím se, aby nezůstalo rozestavěné torzo, přece jen jde o městský majetek, který využívají i jiné organizace,“ uvedl starosta Tachova.

Přestavěná tribuna nabídne čtyři komfortní šatny pro sportovce, záchody pro veřejnost a moderní bufet.

Slunovrat v Kladrubech.
Na statku slavili Slunovrat