Dnes je pan Bartoloměj rok po operaci a sám říká, že jeho současný stav je mnohem mnohem lepší. Nicméně je stále pod přísným dohledem lékařů, pravidelně jezdí na kontroly a vyšetření, musí dodržovat přísnou dietu a přísný denní režim. „Po fyzické stránce se cítím mnohem lépe, ale stále beru hodně prášků, které mi taky dávají zabrat. Je to lepší, ale kdybych neměl oporu v manželce, rodině, lékařích a zdravotnickém personálu, bylo by to podstatně horší," řekl Pešta Deníku.

Nedávno absolvoval poslední letošní větší prohlídku, kdy mu lékaři kontrolovali všechny transplantované orgány a jejich činnost, především ale střeva. Výsledky jsou podle pana Bartoloměje docela dobré. I tak ale musí mít při vycházkách roušku, nemůže přijímat návštěvy, chodí za ním jen rodina a nejbližší.

„Už ale mohu chodit na procházky. Snažím se chodit ven pravidelně, i když nohy mně stále ještě neslouží tak, jak bych si přál. Proto dělám kratší procházky v naší ulici," vypráví muž, kterému při jeho cestách obvykle dělá společnost Mia, fenka Jack Russell teriéra. Procházky s ní si doslova užívá.

Několikrát už se letos dostal také na svůj milovaný fotbal. Bartoloměj Pešta je totiž uznávaný trenér mládeže.

„Na fotbal mne několikrát odvezli, mohl jsem se dívat a jsem spokojený. Plané se letos docela dařilo, muži vedou tabulku, takže jsem moc rád," uvedl.

Jeho manželka se stará o to, aby dodržoval dietu a nesnědl něco, co by mohlo způsobit problémy. Nesmí uzeniny, vyvarovat se musí také třeba ovoce s různými jadérky. „Jablka třeba mohu. Ale nedávno jsem si dal banán a způsobil mi takové potíže, že jsem musel na pár dní do nemocnice," konstatoval pan Pešta.

Zhruba dvakrát do měsíce jezdí na pravidelné kontroly, do nemocnice však musí také pokaždé, když se mu přitíží či když jej potká nenadálá viróza. To si v pražském IKEMu i několik dní poleží.

Vánoce stráví v kruhu nejbližších. „Nějaké dárky si samozřejmě nadělíme. Ale já osobně si přeji, abych už neměl žádné problémy, aby se to všechno usadilo," svěřil se Deníku muž s pěti transplantovanými orgány.