Tři překladiště odpadu by měla vyrůst v Plzeňském kraji. Jedno z nich má namířeno do Černošína na tamní skládku. Plzeňská teplárenská totiž chystá za Plzní výstavbu spalovny komunálního odpadu. Ta bude pro svůj provoz potřebovat spalovat odpad i z okolních skládek v kraji. Spalovna už má stavební povolení. „Pokud vše proběhne standardně, začne stavba za dvě miliardy korun koncem dubna," vyjádřil se generální ředitel Tomáš Drápela. Stavbu povolili zastupitelé Plzně.

Každé z překladišť by mělo vyjít na nějakých 100 milionů korun. Předběžně se počítá s tím, že by vznikly na největších skládkách v kraji jako je právě ta v Černošíně. „To není projekt teplárny. Do dvou týdnů se setkáme se starosty a zvolíme další strategii. Lídrem bude kraj, ale my chceme těm jednáním napomoci," uvedl už dříve ředitel. Očekává, že by to měla být soukromá investice, tedy že se do toho procesu budou chtít zapojit obce s privátními firmami, které se o odpady v kraji starají. „Už o to předběžně projevily zájem," uvedl. Teplárna s touto investicí nepočítá.

Město Černošín zatím oficiálně o záměru neví. „Nikdo mě nekontaktoval v této souvislosti a o tom, že by zde mohlo vyrůst překladiště odpadů, jsem se dověděl až z Tachovského deníku. Bylo to pro mě překvapení," sdělil starosta Černošína Jan Grigar. „Snad budeme natolik rozumní, že zde překladiště nebude. Jinak to dost podstatně ovlivní dopravu v Černošíně. Obyvatelé v okolí náměstí si oddychli po stavbě dálnice. Trochu se tím ulevilo od dopravy a nyní by opět narostla. Nedovedu si představit, že by někdo z Černošínských vyslovil souhlasné stanovisko. Lidé si zde často stěžují na kontejnerová, popelářská auta, na hluk a vibrace," obává se starosta, ale připouští, že jde zatím jen o spekulace.

Pro společnost Ekodepon, která skládku spravuje je určující cena, za kterou by se odpad likvidoval ve spalovně. „Když jsem se zajímal o to, jakým způsobem bude řešena cena, tak mi to nikdo neřekl. Pochopitelně, když budu odpad likvidovat ve spalovně zadarmo, tak udělám překladiště a vše pro to, abych ty odpady navozil do Plzně. Pokud to ale bude stát tři tisíce za tunu, tak udělám vše pro to, abych to navozil někam jinam, kde to bude levnější," řekl Deníku jednatel společnosti Ekodepon Petr Strankmüller s tím, že vše je o ekonomice. „Zatím ale spalovna v Plzni nestojí, tak nepředbíhejme. Jednáno s námi bylo, zda bychom nevozili odpad do spalovny v Plzni, ale vše záleží na ekonomii provozu." Na skládce v Černošíně je v současné době uloženo zhruba 400 tisíc tun odpadu.

Aby plzeňská spalovna mohla fungovat naplno, tak musí získat odpad nejen z Plzně ale právě i polovinu odpadu by měly dodávat tři překladiště. Podle kraje by šlo o systém, kdy popeláři svozí odpad z obcí na skládku například do Černošína, tam se odpad částečně protřídí a připraví. Většími vozy se pak odveze do plzeňské spalovny. Takový je záměr kraje, který v celé záležitosti chce vystupovat jako koordinátor. „Zatím je to ve fázi studie. Hledá se, kdo to bude dělat a kdo to i zaplatí. S největší pravděpodobností by to měly být společnosti zabývající se likvidací komunálního odpadu. Plzeňský kraj na tomto finančně spolupracovat nemůže, protože na to nemá finanční kapacity. Tato tři centra se ale vybudovat musí," vysvětlil Václav Štekl člen Rady Plzeňského kraje pro oblast životního prostředí a zemědělství.