„Důvodem jsou květnové mrazy a následné sucho,“ uvedl Jiří Smrčka z plánské organizace Českého zahrádkářského svazu.

„Na odhadované menší úrodě má svůj podíl i loňská úroda, která byla enormní. Loňská bohatá úroda jablek, ale i ostatního ovoce, se samozřejmě odrazí v tom, že stromy už potom nenasadí tolik plodného květu. Jestliže loni byly výnosy obrovské, tak letos si strom musí odpočinout,“ dodal Smrčka.

Plánská organizace přesto tento týden zprovozní moštárnu, jedinou v širokém okolí. Moštárna ale bude fungovat pouze v omezeném provozu. „Moštovat budeme každou sobotu od 8 do 12 hodin. Začínáme v sobotu 21. září a poslední termín je 2. listopadu,“ doplnil.

Zahrádkáři z plánské organizace budou ve své moštárně pro drobné pěstitele zpracovávat pouze jablk a hrušky. Jiné ovoce ne. „Na to není moštárna vybavena,“ vysvětlil předseda organizace s tím, že ovoce musí být čisté, umyté a zbavené nečistot, jako je listí, , tráva, hlína a podobně.

Pěstitelé se nemusí předem objednávat, ovoce se bude zpracovávat podle pořadí při příjezdu k moštárně. Na moštování se může pěstitel přímo podílet. „Zákazník dostane mošt výhradně ze svého ovoce. Pomáhá také se zpracováním a stáčením moštu,“ uvedl dále Smrčka s tím, že pěstitelé se nemusí starat o odpad, drť z jablek moštárna likviduje zdarma. „Stáčení provádíme do vlastních přinesených nádob. Nejlepší jsou barely, konvice či demižóny.“ Nedoporučují se PET láhve. Vzhledem k pomalému stáčení do nich by to mohlo narušit plynulost chodu moštárny. A každý, kdo přijede s ovocem, by si měl přivézt přiměřené množství a objem nádob, do kterých se jeho mošt bude stáčet. Odhadnout se to podle provozovatelů dá, z 10 kilo jablek se vyrobí přibližně 6,5 litru moštu.