V letošním roce jste se zaměřili v kampani i na muže, jak oni souvisí s rakovinou prsu?

Někdy se stává, že i muži mohou mít nádor v prsu. Zdá se to divné, když je mají oproti nám tak malé. Proto i oni by měli ve vlastním zájmu být informováni. Už nás navštívilo několik odvážlivců a nechali se poučit.

Může partner pomoci při odhalení bulky?

Právě muži bývají často těmi, kdo nádor v ňadru najdou. Co si budeme povídat, prsa mají mnohdy lépe prozkoumána než samotná žena a na něco nezvyklého upozorní a donutí ženu k návštěvě lékaře. Je tak možné spojit příjemné s užitečným. Na oplátku by se zase ženy měly zaměřit u mužů na varlata, která podléhají také rakovině.

Kdy a jak je dobré provést samovyšetření?

Žena by měla hlavně začít myslet sama na sebe a měla by o sebe pečovat a kontrolovat se. Samovyšetření je dobré provádět jedenkrát za měsíc. Nejlepší doba je třetí až pátý den po menstruaci, kdy jsou prsa uvolněná. Důležité je si najít i vhodnou polohu, která vyhovuje. Například ve sprše, kdy jsou prsa namydlená a vláčnější.

Jak by jste motivovala ženy k samovyšetření a jakou radu jim poskytnout?

Výskyt rakoviny je velmi vysoký, ale léčitelnost je také na velké úrovni. Nejdůležitější je přijít včas. S čímkoliv nezvyklým je dobré přijít za doktorem. Ženy by měly navštěvovat akreditovaná pracoviště a hlavně nechodit do několika zařízení najednou z důvodu možnosti porovnání starších snímků s novými.

A co by jste poradila ženám, kterým rakovina byla zjištěna nebo už jsou po léčbě?

Některé ženy to berou sportovně a se skutečností se vyrovnávají lépe. Tady je pak léčba úspěšnější. V republice je také několik mamahelpcenter, kde najdou ženy pochopení, a kde se sdružují ženy s podobným příběhem. Organizují se také rekondiční pobyty.