Tradicí všech prezidentů bývá cestovat po své vlasti a navštěvovat spoluobčany. Prezidentskou stopu zanechali na území tachovského okresu podle dostupných historických pramenů zatím dvě hlavy státu ze všech, které ve funkci od roku 1918 působily. Byli to v padesátých letech komunistický prezident Antonín Zápotocký a před pěti lety současný prezident Václav Klaus.

Zápotocký na pouti

Dělnický prezident, jak je někdy Zápotocký také označován, zavítal v polovině padesátých let na tehdy ještě mladé husitské oslavy.

O jeho návštěvě krátce informuje Pavel Nový na serveru tachov.cz v kapitole věnované dějinám města ve dvacátém století. „24. srpna 1952 v Tachově proběhly první husitské oslavy, které se staly kulturní tradicí města. Druhé husitské oslavy (v roce 1957 – pozn. red.) navštívil prezident Československé republiky Antonín Zápotocký," píše se stručně o návštěvě.

O návštěvě Zápotockého se zmiňuje také Milada Krausová v kapitole Husitské oslavy v Tachově v režii komunistů ve sborníku Dějepis XIX. Západočeské univerzity v Plzni z roku 2003: „Návštěva prezidenta Zápotockého na Tachovsku byla pro místní obyvatele skutečnou událostí… Z četných oslavných článků připravujících obyvatele na návštěvu uveďme dobově typický úryvek z novin ONV Stříbro: Bude to velký svátek obyvatel celého našeho západního pohraničí. Slibujeme, že po vzoru husitů a Chodů, slavných strážců našich hranic, budeme vždy pevnou hrází proti všem, kteří chtěli jako kdysi křižáci vtrhnout ohněm a mečem do naší vlasti… Město bylo u příležitosti oslav vyzdobeno modrými prapory s bílou holubicí, všechna okna v centru musela být vyzdobena. Projev A. Zápotockého se odehrál v popsaném duchu. Objevila se mírná kritika současného stavu v pohraničí i líčení zářivé perspektivy oblasti…"

Cesta na Tachovsko byla jednou z posledních prezidentských cest Antonína Zápotockého. Několik měsíců poté zemřel.

Klausovo lednové kolečko

Návštěva prezidenta Václava Klause zůstává ještě v živé paměti mnohých, kteří se s prezidentem v lednu 2008 setkali. Klaus přicestoval s manželkou Livií.

„Člověk nemůže sedět na Pražském hradě, ale musí se také vydat třeba sem k vám," řekl tehdy plnému sálu návštěvníků na radnici v Kladrubech. Podobně se vyjádřil také na nádvoří tachovského zámku, kde jej přivítaly desítky dospělých a desítky školáků. V úvodu prezidentskému páru zazpíval také Tachovský dětský sbor pod vedením Josefa Brabence.

Prezident odpověděl na několik dotazů z publika a poté se přesunul do vestibulu radnice, kde podepisoval fotografie a knihy. Následovalo krátké setkání s představiteli tachovské samosprávy, církve a městských organizací.

Václav Klaus si také vzpomněl na svoji návštěvu Tachova v počátku devadesátých let. Tehdy skončila jeho cesta málem fiaskem. „Vzpomínám si, že tenkrát byla beseda s občany v Lidovém domě a že tam někdo rozšířil zprávu, že je tam ukryta bomba. Bylo tehdy těžké se rozhodnout, jestli se jedná o špatný vtip, nebo jestli brát tu zprávu vážně," uvedl prezident.

V Tachově se Klaus setkal ještě se studenty gymnázia a poté odjel do Chodové Plané. V kulturním domě zazněly na uvítanou fanfáry. „To je poprvé za dobu, co jsem prezident, co slyším fanfáry mimo Pražský hrad," komentoval. Po setkání s představiteli městyse a s občany ho čekala prohlídka pivovaru a oběd.

Dalšími Klausovými zastávkami na Tachovsku byly Konstantinovy Lázně a Stříbro.

Na starostu Tachova Ladislava Macáka zanechala návštěva prezidentského páru jedině pozitivní dojmy.

S odstupem času, téměř na den přesně po pěti letech, tachovský starosta Deníku řekl: „Bylo dobře, že prezident do Tachova přijel. I když se nedalo předem čekat, že prezidentská návštěva přinese městu jako takovému nějaké výhody, beru návštěvu jako plus. Konečně po padesáti letech navštívil Tachovsko zase prezident republiky."

Ladislav Macák by byl rád, aby brzy zase nějaký prezident přijel. „Bude jedině dobře, když další prezidentská návštěva přijede dřív, než zase za padesát let. A přijede-li nově zvolený prezident, ať už bude jakýkoliv, někdy do Tachova, pro město to bude pocta," řekl Deníku ve čtvrtek starosta Tachova.

A co Husák?

Zápotocký a Klaus nebyli ale jedinými prezidenty, kteří Tachovsko navštívili. Do Tachova zavítal údajně také Gustáv Husák, ale ještě v době, kdy prezidentem tehdejšího Československa ne­byl.

O dalších možných návštěvách jiných prezidentů, byť neoficiálních nebo mimo funkční období, nemáme informace.